Izšel je Etnolog 2012

Spet je leto naokoli in pred nami nov letnik Etnologa.

V novem - spremenjenem uredniškem odboru (Heleno Rožman je nadomestila Tita Porenta, Neno Židov pa na mestu urednika Ralf Čeplak Mencin) smo se odločili, da se bomo v  Etnologu 22/2012 posvetili aktualni in angažirani temi, kako
Preživeti v krizi, vojni, različnosti ali obstranosti. Objavili smo devet razprav, ki obravnavajo strategije preživetja posameznikov in skupnosti v obdobjih gospodarskih kriz, v (po)vojnem času, v času političnih pritiskov in izključevanj ter v drugih obdobjih pomanjkanja in draginje kot tudi prispevke, ki obravnavajo način življenja posameznikov ali večjega števila pripadnikov skupnosti, ki so ali se čutijo potisnjeni na rob družbe. Razprave govorijo o sodobnih fenomenih, a tudi o izkušnjah preteklosti na različnih področjih kulture in vsakdanjega življenja v slovenskem prostoru pa tudi izven njega. Upamo, da bo devet kvalitetnih znanstvenih člankov prispevalo k razmisleku bralk in bralcev v teh kriznih časih, ki se dotikajo bolj ali manj velike večine vseh nas.

Na
Etnomuzejskih straneh objavljamo pogovor z upokojeno kustosinjo in lanskoletno Murkovo nagrajenko Fanči Šarf, ki se spominja svojega dela v našem muzeju v času ravnateljevanja Borisa Orla. Sledi več zanimivih prispevkov o razstavah, o projektu Carnival king of Europe II, o koordinaciji Registražive kulturne dediščine, o terenskem delu v Afganistanu, o delu restavratorjev v zamejstvu, o praksi v SEM-u, o doniranih zbirkah itn.

Razdelek
SEM v preteklem letu prinaša enake prispevke kot zadnja leta, poleg tega pa še evalvacijo obiska SEM v letu 2012. Na koncu Etnologa je tako kot vsako leto še nekaj knjižnih ocen oziroma predstavitev publikacij.


You might also like

Miklavž

Slovenski šolski muzej v letu 2019

Summer at the Museum

III. Kongres slovenskih muzealcev