Jože Slak-Đoka (1951–2014): Jutranja rosa

Bežigrajska galerija 2 v septembru in oktobru gosti pejsaže Jožeta Slaka. Na ogled je pregled velikih platen v različnih tehnikah in številnih risb, ki predstavljajo umetnikov enkraten pogled na svet.

Nove in čarobni pejsaže je Jože Slak naslikal od leta 1995. Te podobe temeljijo na tisočih fotografijah, ki jih je ustvaril na Dolenjskem, kjer je prebival. Predvsem pa je pokrajino pred tem opazoval iz gledišč, ki so mu omogočali pogled čim širši pogled in čim dlje…
Poglede, ki jih je uresničil na seriji slik, omejuje na tukajšnji, tuzemski svet. V teh podobah se svet naslikanih pokrajin vrača sam k sebi. Jože Slak uprizarja pogled kot slutnjo, ki razodeva dokončnost. Kot, da bi avtor želel opozoriti samo na tukajšnji svet.

Dogajanje in svetloba v teh pejsažih nas časovno selita v zgodnje jutro ali pozen večer. Morda tudi v same doživljajske skušnje in izkušnje samega avtorja v času ko je ustvarjal zdaj razstavljene umetnine v Bežigrajski galeriji 2. Podolgovata oblika slik uprizarja pogled v njegovi sami biti. Oblika človeškega pogleda je vedno podolžna. Omogoča pregled in ogled čim širše. Dejansko je avtor slikal sam svoj pogled v svet in na svet. Značilnost teh pejsažev je napeljevanje pogleda podob v ozadju, ki ga zastirajo oblaki in še pred njimi koprenaste meglice. Svetloba se zaznava kot njegova osvetlitev iz zakritega ozadja in svetlobe, ki prihaja izpred teh podob.

Podobe Jožeta Slaka obvladujejo silnice, ki se nahajajo povsod in umerjajo oblike vsega, kar vidimo. Zato je tudi želja avtorja, da ustvari dela, ki bodo čim bolj odvisna od narave snovi in energij, iz katerih izhaja vse vidno ter nevidno, in, ki bodo izoblikovala like, podobne tistim, ki jih najdemo v naravi ali jih izrazi sama narava snovi.

Dokončno obliko na slikah je tako ustvarjala snov barve same in seveda silnice, ki vplivajo na vse zdaj in povsod. Jože Slak se v večini del, kjer so ustvarjene oblike prozorne oblike podobne kapljam, ni dotikal slikarskih površin.

Več o razstavi si lahko preberete na tej povezavi: www.mgml.si/bezigrajska-galerija-2/prihodnje-razstave-502/joze-slak-doka-1951-2014-jutranja-rosa/.

Foto: Jože Slak-Đoka. Kresna noč


Exhibitions and events

We don't have anything to show you here.

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content