SODELUJTE PRI PRIPRAVI RAZSTAVE O SPODNJEM PERILU IN OSEBNI HIGIENI

V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota pripravljamo v juniju 2011 razstavo o spodnjem perilu, osebni higieni in s tem povezanim lepotnim idealom ženske in moškega.
V muzejski zbirki hranimo kose spodnjega perila, vendar si želimo, da bi ga bilo še več, predvsem pa seveda, da bi na razstavi predstavili tudi kose, ki nam jih boste vi posredovali.

Zato vas vabimo, da v muzej prinesete kose spodnjega ženskega, moškega in otroškega perila iz prve polovice 20. stoletja. Zbiramo perilo (spodnje hlače in majice, kombineže, modrce, steznike, vložke, spalne srajce, moške in otroške pidžame ...)., ki je bilo narejeno v Pomurju in so ga nosili Pomurci v letih med 1900 in 1970. Še bolj pa bomo veseli kakšnega še starejšega kosa, ki se morebiti skriva pri katerem od vas. Prav tako zbiramo predmete v zvezi z osebno higieno in lepotnim idealom (predmeti za umivanje, čiščenje, okrasni osebni predmeti ...), več kot dobrodošle pa so tudi fotografije v zvezi s tematiko (opravki, kot so sušenje sp. perila, pri frizerju, pri brivcu, umivanje, kopanje, javna kopališča, pranje perila ...).
Tema je široko zastavljena, a ima določene omejitve in kriterije, zato vas, v kolikor bi želeli sodelovati in boste imeli vprašanja, prosimo, da za vse informacije pokličete v muzej 02 527 17 06 (Jelka Pšajd).

Predmete bomo zbirali do 2. aprila 2011, veseli bomo, če nam jih prinesete v muzej.


Moške spodnje hlače, 2. pol. 20. stoletja, arhiv PM MS


Ženska spodnja majica, 2. pol. 20.stoletja, arhiv PM MS


Steznik, 20. stoletje, arhiv PM MS


Pranje perila v Bučečovcih, 60. leta 20. stoletja (?), arhiv PM MS 


You might also like

Ta veseli dan kulture

Miklavž

Slovenski šolski muzej v letu 2019

Summer at the Museum

III. Kongres slovenskih muzealcev

Mednarodni dan muzejev

Brezplačni ogled razstave "Slovenci, za zmiraj gre!"