Obsojamo!


Ta teden smo se nameravali ukvarjati le s prazniki in z vami deliti praznične zbirke, vtise in delavnice. Vendar pa je bil v časopisu Demokracija 3. 12. 2020 objavljen članek, ob katerem se mora muzej, ki se ponaša z imenom Muzej narodne osvoboditve, oglasiti.

V muzeju hranimo ogromen arhiv dokumentov okupatorskega in partizanskega izvora ter izjemno število predmetov, ki pripovedujejo zgodbe iz časa, ko so bile številnim ljudem, tudi v našem mestu in v naši državi, odvzete osnovne človekove pravice, svoboščine in dostojanstvo, svoboda in tudi življenje. Talci, ukradeni otroci, izgnanci, interniranci, vojni ujetniki, prisilni mobiliziranci, rasne komisije, vse to je bila realnost našega mesta v času, za katerega upamo, da se nikoli več ne bo ponovil.

Delitev na rase in javno širjenje idej o večvrednosti bele rase je nekaj, kar nas ne le spominja, ampak dobesedno prestavlja v leto 1933. Tega ne smemo dovoliti in v Muzeju narodne osvoboditve Maribor ostro obsojamo tako razpihovanje nestrpnosti in sovraštva.


Muzeji nismo tukaj le za to, da hranimo in prezentiramo našo dediščino, tukaj smo tudi zato, da opominjamo in prenašamo zgodovinski spomin na mlajše generacije.

Zapisano v Demokraciji:
»Ker se bela rasa ne zmore obraniti pred navalom nekaterih ras, bo Bog ustvaril virus, ki bo najnaprednejšo raso rešil pred uničenjem.«

»Priseljenci drugih ras denimo imajo v sebi precej več radija in dovolj je ustvariti mikroorganizem, ki napada le priseljence. Zgodilo se bo torej, da bodo migranti nepojasnjeno zbolevali in umirali, saj bo Bog ustvaril tak mikroorganizem, ki ne bo prenašal njihove DNK. Mogoče je torej ustvariti tak virus, zaradi katerega zbolevajo le določeni ljudje, rase, skupine ljudi določenih lastnosti. Ciljna eliminacija, skratka. Tako kot se ljudje ciljano spravijo na določene vrste naravnih škodljivcev, plesni, plevelov itd., se lahko Bog spravi na določeno vrsto škodljivih ljudi.«

»Je Bog torej rasist? Ravno toliko kot ljudje, ki iztrebljajo določene, njim škodljive živalske in rastlinske vrste. Ne gre za rasizem, gre za očiščenje. Odstranitev plevela.«

»Velika večina pa, logično, le izhaja iz bele rase, saj je bilo tej rasi dano krščanstvo in s tem možnost duhovnega napredka. Tudi Jezus je bil bel. Z razlogom..«.(se nadaljuje)


You might also like

Miklavž

Slovenski šolski muzej v letu 2019

Summer at the Museum

III. Kongres slovenskih muzealcev