DKV_Intimna/Intima

DKV_Intimna/Intima

Razstava v Pilonovi galeriji Ajdovščina

 

v okviru

DKV. Dugo Kusterle Valvassori. Tri zgodbe z meje/Tre storie di frontiera

Generalni čezmejni projekt

 

  1. 5. – 17. 6. 2018

Odprtje razstave bo v petek, 11. maja 2018, ob 19. uri v Pilonovi galeriji Ajdovščina.

 

Odprtje razstave DKV_Intimna/Intima v Pilonovi galeriji Ajdovščina predstavlja prvo postajo v čezmejnem projektu, ki poteka med ajdovsko galerijo in ERPAC – Ente Regionale per il Patrimonio Culturale della Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia s skupnim naslovom DKV. Dugo Kusterle Valvassori. Tri zgodbe z meje/Tre storie di frontiera. V okviru tega se na dobro jim poznano prizorišče ponovno, a na nov način vračajo trije mednarodno uveljavljeni goriški umetniki: Franco Dugo (1941), Roberto Kusterle (1948) in Giorgio Valvassori (1947), ki so se jim poti sicer že križale v okviru marsikatere skupinske razstave, a v tej obliki – v triu – še nikoli.

 

Celoten projekt, ki se bo udejanjil v več razstavah, dogodkih in obsežnem katalogu, nadaljuje uveljavljeno in pomembno tradicijo sodelovanja z umetniki iz sosednje Italije, ki se v Pilonovi galeriji neprekinjeno prakticira že od njene ustanovitve dalje. Čeprav gre za slogovno in vsebinsko povsem različne umetnike, je izbor ravno teh treh imen močno vezan na njihov osebni odnos do Pilonove galerije ter na njene zbirke; vsi trije so namreč z donacijami zastopani v zbirkah PGA (zbirka del Pilonovih prijateljev, zbirka Vipavski Križ, zbirka Castrumfoto, zbirka Foresteria), vsi trije so v zadnjih štirih desetletjih večkrat samostojno in skupinsko razstavljali v Pilonovi domačiji ter sodelovali na njenih kolonijah (Vipavski Križ) in srečanjih (Castrumfoto). Predvsem pa je za vse tri značilno, da s svojim umetniškim ustvarjanjem občutno presegajo lokalni pomen, zato bo s to razstavo publiki Pilonove galerije na vpogled najkvalitetnejša likovna produkcija sosednje Gorice in njene okolice.

 

Pobuda, projekt, razstave, katalog in vse, kar se bo iz naštetega še izcimilo, je pravzaprav zgodba o prijateljstvu. O dolgoletni navezi med umetniki in kustosi, javnostjo, institucijami, med narodoma ob državni meji. Ki za vse naštete protagoniste ne obstaja. In prav v tem izhodišču je iskati izvor same zamisli, razlog in njeno vsebinsko utemeljitev. Zato ni naključje, da se bo uvodno dejanje projekta, torej odprtje razstave DKV_Intimna/Intima, zgodilo ravno v Pilonovi galeriji Ajdovščina, saj se je tu rodila ideja in začelo delo, ki je preraslo malo, a pomembno ajdovsko kulturno institucijo. Idejna vodja in avtorica projekta Maja Doljak Marinkovska je tudi kustosinja intimne razstave, katere koncept ni pregledne narave, temveč je bolj specifičen, vezan prav na zbirko, na osebne zgodbe ter na kulturno-zgodovinski okvir obmejnega prostora zadnjih desetletij. Poleg izbranih del iz zbirk Pilonove galerije bo na razstavi mogoče videti predvsem zgodnja dela iz treh bogatih opusov, vezanih bodisi na čas prvih samostojnih razstav v Pilonovi galeriji Ajdovščina (Dugo, Valvassori), bodisi na umetniške začetke poti, po kateri umetnik stopa še dandanes (Kusterle). 

 

Intimnost razstave bo podpiral tudi njen dokumentarni del, v katerem bodo fotografije in podatki pričali o osebnih vezeh in odslikavali posamezne postaje vsakega od umetnikov na prizorišču Pilonove domačije. Za to priložnost bo urejen tudi bralni kotiček, kjer bodo na ogled izbrane knjige in katalogi vseh treh protagonistov ter literatura s področja likovne umetnosti skupnega kulturnega goriškega območja od 2. polovice 20. st dalje, ki jo hrani bogata knjižnica Pilonove galerije.

 

Ob razstavah bo izšel skupen, dvojezičen katalog, za katerega so besedila prispevali Maja Doljak Marinkovska, Irene Mislej, Giancarlo Pauletto in Franca Marri.

 

Kuriranje in postavitev razstave v Pilonovi galeriji: Maja Doljak Marinkovska

Izbor del: Maja Doljak Marinkovska, Franco Dugo, Roberto Kusterle in Giorgio Valvassori

 

Razstava bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do nedelje, 17. junija 2018.

 

Ob razstavi bo potekal tudi pester program za odrasle, otroke in družine: predavanja, pogovori, dogodki in delavnice.

Za organizirane šolske skupine je ogled razstave brezplačen, za vse ostale pa po veljavnem ceniku Pilonove galerije Ajdovščina.

 

V soboto, 19. maja bo v Deželni galeriji za sodobno umetnost Luigi Spazzapan odprtje razstave DKV_ Tri zgodbe z meje/Tre storie di frontiera , ki predstavlja drugi del projekta, osredotočen na likovno produkcijo Duga, Kusterleta in Valvassorija iz zadnjih dveh desetletij. Razstava, ki jo kurirata Giancarlo Pauletto in Franca Marri, bo v Gradišču ob Soči na ogled do 15. julija, 19. oktobra pa bo prenesena v Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.


Exhibitions and events

Tečaj risanja akta po živem modelu

Event at Pilon Gallery on 24.01.2019 17:00

Pilonova galerija Ajdovščina Vabi k udeležbi na TEČAJ RISANJA AKTA PO ŽIVEM MODELU Četrtki, 24. in 31. januar ter 14. in 21. februar 2019 Od 17. do 19. ure Zimske četrtke bomo v Pilonovi galeriji...

ODPRTJE RAZSTAVE Minevanje, dijakinj in dijakov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina

Event at Pilon Gallery on 29.01.2019 13:00

v t orek, 29. januarja 2019 ob 13.00 V  Pilonovi  galeriji Ajdovščina  napovedujemo  odprtje razstave dijakinj in dijakov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, katerih dela so...

ODPRTJE RAZSTAVE Ane Maraž. Dolgočasna ljubezen

Event at Pilon Gallery on 07.02.2019 19:00

Četrtek, 7. februar 2019, ob 19. uri Na predvečer kulturnega praznika se bomo v Pilonovi galeriji pridružili vseslovenskem praznovanju z odprtjem razstave domače ilustratorke Ane Maraž. Ilustratorka...

Activities from this museum

KNJIŽNICA PILONOVE GALERIJE AJDOVŠČINA ODPIRA SVOJA VRATA

Knjižnica Pilonove galerije odpira svoja vrata Pilonova galerija...


Suggested Content