Odprtje nove stalne razstave »Mašine za kovine«

V sredo, 2. oktobra 2019, vas ob 18. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje stalne razstave »Mašine za kovine«.

Na razstavi bo s stroji delavnice Kunaver iz Rožne doline v Ljubljani predstavljena tehnologija obdelave kovin z odrezovanjem. S kovinskoobdelovalnimi stroji, delovno mizo in omaro ter maketami strojev bomo ponazorili notranjost nekdanje družinske kovinarske delavnice. Pomembnost pričujoče delavnice za slovensko tehniško zgodovino se odraža v dejavnosti treh generacij
družine Kunaver, ki je uspešno sledila razvoju strojegradnje svojega časa doma in v svetu. Dopolnili in oplemenitili so jo z lastnim znanjem, veščinami in izkušnjami. V lastni delavnici in v sodelovanju z drugimi ljubljanskimi delavnicami in Tehniško srednjo šolo v Ljubljani so zasnovali in izdelali številne samostojne stroje za obdelavo kovin in posamezne dodatne dele drugim strojem take kakovosti in natančnosti, da so še danes v uporabi.

Z novo stalno razstavo bomo v muzeju prvič predstavili tehnologijo obdelave kovin. Področje mehanske tehnologije kovanja in obdelave lesa, ki je že predstavljeno v muzeju, bomo nadgradili in razširili tudi na kovine in ostale materiale, ki predstavljajo temelj sodobnejše strojegradnje. Les in kovano železo sta stoletja predstavljala osnovni surovini za izdelavo pripomočkov in naprav, ki so se uporabljali v gospodarstvu. Z industrijsko revolucijo pa je strojegradnja zahtevala vedno bolj natančne sestavne dele in odpornejše materiale. Ti so v drugi polovici 19. stoletja omogočili nova znanja s področja metalurgije in strojne obdelave kovin.
Razstavo smo zasnovali tako, da bo blizu obiskovalcem brez predhodnega znanja, obenem pa želimo s preglednostjo obravnavanih tehnik obogatiti šolske programe tehniških smeri.


Exhibitions and events from this museum

DVE KOLESI IN PAR NOG, Od tekalnega stroja do sodobnega kolesa

V petek, 3. decembra 2010, vas ob 13. uri vabimo v Tehniški muzej...

NAŠ DRAGI AVTO, Prvo stoletje avtomobilizma na Slovenskem

Vabimo vas na ogled nove stalne razstave NAŠ DRAGI AVTO, Prvo stoletje...

Modeli in makete letal slovenskih konstruktorjev

V četrtek, 9. julija 2015, vas ob 18.00 vabimo v Tehniški muzej...

Ukročena elektrika, predstavitev poizkusov Nikole Tesle

Zelo zanimiv in privlačen del elektro zbirke predstavljajo poskusi izumitelja...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content