Eva Petrič: Varovalni vozel; Čipka najdena v prevodu

»Letos mineva deset let od dne, ko me je želja najti čipke za umetniško instalacijo Hematoma pripeljala v Idrijo. Ideja o prevodu fotografij senc iz moje periodične tabele senčnih emocij v vzorec idrijske čipke se Maji Svetlik iz Čipkarske šole Idrija ni zdela nekaj nemogočega. V sodelovanju z njo in klekljaricami eksperimentalne skupine mi je željo uspelo uresničiti in postaviti konkretne idrijske čipke v univerzalni sodobni kontekst s pomenom, sprejemljivim za katerokoli okolje. Senčne emocije, prevedene v vijuge in zanke idrijske čipke ter ujete v nakit in kristal, pa tudi v velike prostorske instalacije, ne odsevajo le vijug življenja, marveč tudi prepletanje. Prepletanje, ki nas kot niti v idrijski čipki povezuje v nezavedni vzorec. Smo kot niti, ujete v zanke emocij v vzorcu minulih in prihodnjih generacij …« (Eva Petrič)


Eva Petrič (1983, Kranj, Slovenija) je multimedijska umetnica, fotografinja, performerka in pisateljica. Diplomirala je iz psihologije in vizualne umetnosti na univerzi Webster na Dunaju (2005) in magistrirala iz novih medijev na Transart Institutu New York/Berlin v sodelovanju z Donavsko univerzo Krems (2010). Sodelovala je na več kot 70 samostojnih in 115 skupinskih razstavah v Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Afriki in Aziji. Živi in ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in v New Yorku.


Avtorica v svoja umetniška dela že nekaj let vključuje čipke z različnih delov sveta, izdelane v različnih tehnikah. Na pričujoči razstavi predstavlja več samostojnih likovno-izraznih del in kolekcij uporabnih izdelkov, ki jim je bila navdih idrijska čipka. Sklekljale so jih članice eksperimentalne skupine idrijske čipkarske šole pod mentorstvom Maje Svetlik, nekatere pa tudi Irma Vončina. Na razstavi klekljarice spoznamo v videoprojektu E@motion EVA.


Pandemija koronavirusa je Evo Petrič spodbudila k oblikovanju Korona vrtnice, simbola upanja. Z vključitvijo klekljanih rožnih lističev klekljaric eksperimentalne skupine pa je ta prerasla v Kolektivno korona vrtnico, ki bo predvidoma do leta 2023 na ogled v dunajski katedrali sv. Štefana. Umetniško delo Korona vrtnica št. 2, v treh stavkih pa je po gostovanjih na Dunaju, v Münchnu in Bernu to poletje na ogled v župnijski cerkvi sv. Jožefa v Idriji.


Exhibitions and events

Po sledi Merkurja: Idrija - Almadén

Permanent exhibition

Mestni muzej Idrija Vas vabi na odprtje nove stalne razstave Po sledi Merkurja: Idrija in Almadén. Z njo bo celovito predstavljena dediščina živega srebra, ki jo na UNESCO Seznamu svetovne dediščine...

Zgodbe, vklesane v čas

Permanent exhibition

Na dan muzejev, v petek, 18. maja 2018, na široko odpiramo vrata našega muzeja na vseh lokacijah na Idrijskem in Cerkljanskem. Ob 18. uri vas lepo vabimo na odprtje lapidarija na idrijskem gradu...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content