Fantazijsko funkcionalna / Funkcionalno fantazijska, A Human Experience

V Galeriji Velenje se decembra predstavlja umetnica Jana Zornik z razstavo: Fantazijsko funkcionalna / Funkcionalno fantazijska, A Human Experience. V okviru pregledne razstave bodo predstavljena v skupen narativ povezana starejša in novejša dela, ki so nastajala zadnjih pet let, skupno pa zajemajo obdobje od 2012 do 2021. Razstava je zasnovana kot vabilo gledalcu, da se potopi v zavest avtorice in prek njenega doživljanja sebe, ustaljenega sveta, človeka in trenutka, v katerem obstaja, dojame sebe in svojo lastno subjektiviteto. Stalnica, ki se pojavlja v njenem delu je telo ter zavrženi in vsakodnevni materiali prežeti s čustveno vsebino, ki jim je vdihnjena v novo nastalih delih. Njen vizualen stil ostaja poetičen in pripoveden ter poln simbolike. Razstava bo razdeljena na štiri sklope znotraj katerih se bodo artefakti manifestirali kot fantazijski pripomočki, ki služijo kot orodje pri prebroditvi različnih stanj ali pa nastopijo kot njihov opis.

Kuratorka razstave: Milena Koren Božiček

Jana Zornik (1984) je mednarodno delujoča umetnica in ustvarjalka artefaktov. Zanima jo predvsem ustvarjanje kosov povezanih s telesom in človekom, emocijami in občutenjem lastnega bitja. Ti kosi se največkrat kažejo kot poetični izumi, telesni podaljški, ki pripovedujejo osebne zgodbe.

V svoji umetniški praksi ustvarja interdisciplinarno ter deluje v različnih kreativnih industrijah vse od gledališča do filmske industrije, pogosto pa sodeluje z modnimi in “lifestyle” znamkami kot so Swatch, Roberts Wood in Wanbing Huang.

Kot gostujoča predavateljica uči na London Collage of Fashion, University of the Arts London, kjer je tudi magistrirala iz smeri MA Fashion Artefact. Prav tako ima magisterij iz smeri iz smeri Načrtovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani.

Za svoje delo je prejela število mednarodnih nagrad in priznanj, med drugimi priznanje Sarabande: Fundacije Alexandra McQueen-a (2019); bila je finalistka za nagrado International Talent Support: Fashion Accessories and Artwork, (2016), bila je zmagovalka in prejemnica nagrade ITS Swatch Artwork prize (2016) ter nagrade za posebne dosežke Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Razstavljala je širom Evrope in po svetu, njena dela pa so bila vključena v število referenčnih razstav kot so Sarabande: House of Bandits, v začasnem galerijskem prostoru znamke Burberry v Londonu (2020); Why What Who v Muzeju za dekorativno umetnost v Buenos Airesu Arts, ARG (2019); Extra-ordinary rituals v YKK London Showroom, v Londonu (2018); bila pa je tudi del spletnega projekta Virtual Shoe Museum, (2020).


Exhibitions and events

Majda Kurnik (1920–1967)

Permanent exhibition

V četrtek, 8. oktobra bomo ob 19. uri na Velenjskem gradu odprli stalno razstavo ob 100-letnici rojstva slovensko-srbske slikarke Majde Kurnik. Mnoga njena pomembna dela so po večletnih...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content