Peter Marinšek, Tina

Peter Marinšek je fotograf, ki se ukvarja predvsem z oglaševalsko fotografijo, pri tem pa vendarle ustvarja prevladujoče posnetke s karakterjem v mnogih primerih portretne, športne ali krajinske fotografije. S predstavitvijo zaključenega opusa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov Tine Maze in z izpostavljeno kolekcijo njenega nakita Lencia je s svojo sugestijo izbranih ambientov in karakternih dodatkov ustvaril fotografije, ki učinkujejo v oglaševalskih in umetniških pričakovanjih. Združljivost obeh različnih pristopov vsekakor predstavlja širino dojemanja, razstava pa deluje kompleksno, saj predstavlja in vzpodbuja interakcije inventivnosti.


»Fotograf Peter Marinšek in njegov tokratni model, nekdanja smučarska šampionka Tina Maze, sta se povezala v promocijski predstavitvi izbranega nakita, ki ga je za Zlatarno Celje (so)oblikovala Mazejeva. V tej konstelaciji je v prvem planu določena zamisel, ki sugerira sicer na fotografiji neprisotno okolje, način življenja in narativni kontekst, že vpisan v kolektivni spomin. Na tanki črti, ki razmejuje osebno fotografijo in naročeno oglasno sporočilo, se vzpostavlja potencialni presežek, ki artikulacijo subjektivizira, kadriranje pa pri tem postane določevalec pogleda in gledalca tako rekoč zapelje, da se še bolj osredotoči na tisti del posnetka, ki ga je R. Barthes poimenoval »punctum«. V razstavljenem fotografskem nizu se namreč kljub notoričnosti modela pogled ujame v nastavljeno past, v namensko locirano točko pozornosti, ki preglasi vse druge podobotvorne elemente. S tem ne mislimo, da so ti elementi manj pomembni v strukturiranju podobe, nasprotno, brez njih bi bil lovilec pogleda manj evidenten, pomenski moment bi se premaknil drugam, čeprav tega, kam, zdaj ne moremo predvideti.« (iz besedila kritika Braneta Koviča)


Kustosinja razstave: Milena Koren Božiček



Exhibitions and events

Majda Kurnik (1920–1967)

Permanent exhibition

V četrtek, 8. oktobra bomo ob 19. uri na Velenjskem gradu odprli stalno razstavo ob 100-letnici rojstva slovensko-srbske slikarke Majde Kurnik. Mnoga njena pomembna dela so po večletnih...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content