Utstillingen viser et bredt utvalg av leketøy fra 1600-tallet og frem til slutten av 1900-tallet. Her finnes spill og tinnsoldater, dukker og dukkestuer, en by av byggeklosser og gyngehesten Rosalinde og mye mer fra lekens verden.
Julen 1896 nærmet seg. Familien Falck-Ytter bestemte at ingen julepresanger måtte koste mer enn 50 øre. Den mest oppfinnsomme presangen ville bli premiert. Oluf Wilhelm Falck-Ytter vant med sin byggeklosseby. 201 deler er bevart, ingen er like. Her finnes alt fra fabrikker til herregårder, festningsverk og kirker. Klossene er malt i forskjellige farger med varierende detaljer. Med tid og tålmodighet kunne man få mye ut av en femtiøre i 1896 – og hvilken gave for en liten gutt på fire!
Folkemuseet har en stor leketøysamling med over 10 000 gjenstander. Hovedvekten av samlingen er fra perioden 1850-1950. Et betydelig antall leker relaterer seg til borgerskapet og innenfor dette til jenters lek. Det skyldes ikke en bevisst innsamling fra museets side, men det faktum at det er disse lekene som er blitt behandlet varsomt i leken og bevart. Gutters røffere og til dels mer immaterielle lek har ikke etterlatt seg de samme sporene. Enklere og hjemmelaget leketøy ble utslitt av leken og fant sjeldnere veien til et museum. Men vi har en stor variasjon av leketøy representert i samlingen, både fra by og land og fra fattig og rik.
We don't have anything to show you here.