Rojstna hiša Simona Gregorčiča

V vasi Vrsno pod Krnom je bil v družini srednje premožnega kmeta rojen duhovnik, pesnik, prevajalec in narodni buditelj Simon Gregorčič (1844-1906). V njegovem domu je Muzejsko društvo iz Tolmina leta 1951 uredilo posebno sobo, kjer so hranili nekatere predmete iz pesnikove zapuščine. Takrat so v hiši še živeli pesnikovi sorodniki. Z Gregorčičevo spominsko sobo na Vrsnem je do leta 1958 upravljal Muzej za Tolminsko, nato je skrb zanjo prevzel Goriški muzej. Leta 1966 je bila celotna rojstna hiša urejena v spominski muzej. Od leta 2002 je v upravljanju Tolminskega muzeja, ki je ob stoletnici pesnikove smrti in štiridesetletnici spominskega muzeja le-tega leta 2006 ponovno preuredil.


Pritličje, kuhinja in izba so ostale večinoma nespremenjene. Predmeti, ki so razstavljeni v kuhinji, so deloma iz hiše, večinoma pa zbrani na Vrsnem in v bližnji okolici. V kuhinji je prikazana grafična ponazoritev pesnikovega doma in rodu, v izbi je grafično ponazorjen dopolnjen rodovnik po pesnikovem očetu ter dodan rodovnik po materi.
V nadstropju je bil odstranjen lesen strop, tako da so vidni ostrešni tramovi. Nova prostorska ureditev ustvarja vtis intimnega prostora, posvečenega izključno pesniku. Razstava prikazuje pesnikovo življenje in delo, njegov rod, sodobnike in dogodke iz časa njegovega življenja. Grafični prikaz pesnikovega življenja in ustvarjanja ter dobe, v kateri je živel, je dopolnjen s fotografijami, faksimili dokumentov in legendami, vezanimi na njegov čas. Na eni od sten so razpete zastave in trakovi z odkritja Gregorčičevega spomenika v Ljubljani leta 1937. V vitrinah so razstavljeni pesnikovi osebni predmeti in dokumentarno gradivo iz leta 1966 ter njegova posmrtna maska, ki jo je izdelal kipar Svitoslav Peruzzi. Drugi prostor v nadstropju pa ponuja vpogled v pesnikovo spalnico. Poleg originalnih kosov notranje opreme je razstavljenih še nekaj portretov pesnika. V vitrini so na ogled različne izdaje Poezij, ki so izšle še za časa njegovega življenja, ter prevodi njegovih del v tuje jezike kot tudi monografije o tem priljubljenem primorskem pesniku.


Kljub časovni odmaknjenosti je Gregorčič še vedno močno prisoten v slovenskem prostoru. Le malokateri slovenski pesnik je bil namreč že za časa življenja, še bolj pa po smrti, deležen tolikšnega občudovanja med preprostimi ljudmi kot Gregorčič. O tem nenazadnje pričajo tudi številni dogodki v čast njegovega spomina, ki smo jim priča vse od njegove smrti.


Avtorica besedila je mag. Damjana Fortunat Černilogar.
Oblikovalca razstave sta arhitekta Janez in Mima Suhadolc.


Več o razstavi in Simonu Gregorčiču najdete na spletnih povezavah http://www.tol-muzej.si/razstave/stalne-razstave/rojstna-hisa-simona-gregorcica in Simon Gregorčič, goriški slavček & Simon Rutar, zgodovina(r) Tolminskega.


Exhibitions and events

Od planine do Planike

Permanent exhibition

http://www.tol-muzej.si/?id=125&lang=si http://www.mlekarna-planika.si/muzej Od planine do Planike Kobarid, Mlekarna Planika V Mlekarni Planika Kobarid je Tolminski muzej postavil stalno...

Naplavine obsoške zgodovine

Permanent exhibition

V Tolminskem muzeju si lahko ogledate stalno razstavo Naplavine obsoške zgodovine . Razstava je razdeljena na tri sklope. Prvi, arheološki del v prvem nadstropju, je namenjen...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content