Modeli in makete letal slovenskih konstruktorjev

V četrtek, 9. julija 2015, vas ob 18.00 vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje razstave Modeli in makete letal slovenskih konstruktorjev.

Tehniški muzej Slovenije je spomladi leta 2015 prevzel zbirko modelov in maket letal, večinoma domačih konstrukcij, ki jih je muzeju podaril pilot in modelar Albin Novak. Zbirka je bila med letoma 2011 in 2015 predstavljena na razstavi Letalstvo v modelih, ki so jo v sodelovanju s strokovnim vodjo dr. Sandijem Sitarjem in zunanjimi sodelavci pripravili Muzeji radovljiške občine (vodja projekta Verena Štekar-Vidic).

Z razstavljenimi modeli in maketami, ki opozarjajo na danes morda že nekoliko pozabljeno slovensko letalsko konstruktorsko ustvarjalnost, sledimo poslanstvu Tehniškega muzeja Slovenije in odpiramo novo strokovno področje, ki ga muzej doslej ni obravnaval. Razstavljena zbirka predstavlja le del domačih letalskih konstrukcij. Prizadevali si bomo za njeno postopno dopolnitev z vsemi ključnimi tipi konstrukcij, ki so pomenile mejnik v tej slovenski razvojni dejavnosti, in za vsebinsko obdelavo. Do takrat naj bo razstava, opremljena z delom panojev in podnapisov, ki so nam jih odstopili v Muzejih radovljiške občine, napoved novega projekta.

Razstava je nastala po zaslugi pilota in modelarja Albina Novaka, ki je muzeju podaril svojo bogato zbirko modelov in maket, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Hkrati se zahvaljujemo vsem, ki so pomagali pri njeni pripravi.

 

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki
Bistra 6, 1353 Borovnica
Odpiralni čas:
torek–petek: 8h–16h (jul. in avg.: 10h–18h)
sobota:   9h–17h
ned. in praz.: 10h–18h
E: info@tms.si
S: www.tms.si
T: 01 750 66 70


Exhibitions and events

DVE KOLESI IN PAR NOG, Od tekalnega stroja do sodobnega kolesa

Permanent exhibition

V petek, 3. decembra 2010, vas ob 13. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje stalne razstave in predstavitev kataloga DVE KOLESI IN PAR NOG, Od tekalnega...

NAŠ DRAGI AVTO, Prvo stoletje avtomobilizma na Slovenskem

Permanent exhibition

Vabimo vas na ogled nove stalne razstave NAŠ DRAGI AVTO, Prvo stoletje avtomobilizma na Slovenskem . Na razstavi o več kot 100 letni zgodovini avtomobilizma na Slovenskem je preko treh...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content