Obrazi Ljubljane

Mestni muzej Ljubljana je stičišče poznavanja zgodovinskega razvoja prostora, na katerem je zrasla današnja Ljubljana: od prazgodovinskega mostiščarskega naselja štiri tisoč petsto let pred našim štetjem do sodobnega urbanega mesta in slovenske prestolnice. Mestni muzej s svojo stalno razstavo Obrazi Ljubljane predstavlja Ljubljano kot raznolik življenjski prostor, kot gospodarsko, politično, upravno in ustvarjalno središče. Pripoved o nastanku, razvoju in stalnem spreminjanju Ljubljane ne teče kronološko, temveč so skozi zaokrožene tematske sklope prikazane izbrane podobe mesta in ljudi v različnih časovnih obdobjih.

Muzejsko pripoved Obrazi Ljubljane lahko strnemo v tri teme: zgodbe o Ljubljani, o Ljubljančanih in o ljubljanskih zadevah.

Prostor, na katerem je zrasla Ljubljana, spoznamo skozi »in situ« arheološko postavitev (kletni prostori). Muzejska Zakladnica hrani najpomembnejše zgodovinske najdbe, ki dokazujejo razvito  prazgodovinsko kulturo na Ljubljanskem barju in omogočajo razumevanje življenja skozi čas.

Preobrazbe Ljubljane pričajo o prehajanju različnih ljudstev ter njihovih vplivih na oblikovanje in stalno spreminjanje ljubljanskega prostora.

Celovita podoba mesta se nam dokončno razkrije, ko spoznamo njegove znamenite osebnosti in vsakdanje življenje prebivalcev, Ljubljančanov. Posamezniki, vpeti v raznolikost časa in družbenih vlog, so resnični ustvarjalci ljubljanske prepoznavnosti. Ljubljano spoznavamo skozi znamenito Družino Janeza Andreja, grofa Turjaškega, ki je dal postaviti Turjaško palačo. Kot družino smo sestavili tudi druge osebe in jih postavili v različna  obdobja. Moški kot glava družine je trden, imovit Ljubljančan iz 18. stoletja. Ženska je predstavljena skozi različne like in vloge. Tema Otrok je umeščena v obdobje druge svetovne vojne generacije.

Javna vodstva
: Vsako zadnjo nedeljo v mesecu ob 11. uri.

Razstavo Obrazi Ljubljane si lahko ogledate tudi s pomočjo avdio vodičev. Za najmajše in družine pa smo pripravili posebno otroško raziskovalno pot po razstavi s pomočjo žabjega vodnika in žabic Ljuba in Ane.


Exhibitions and events

Plečnikova hiša – biser slovenske kulturne dediščine

Permanent exhibition

Vabljeni v Plečnikovo hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Obiščite njegov dom in si oglejte...

Activities from this museum

VseVODOved, otroški vodnik po razstavi VODA

Hej, radovednež! Prisluhni vodoljubcema žabici Ljubi in Cevku in se potopi...


Suggested Content