Svjetski Tjedan Svemira 2024 – "Planet na dlanu"

Svjetski Tjedan Svemira 2024 – "Planet na dlanu"

09.10.2024. / 12.10.2024.

organizator: CroCube i Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelji: Daniela Jović (CroCube) te Zvonimir Drvar (Tehnički muzej Nikola Tesla)

CroCube i Tehnički muzej Nikola Tesla s ponosom Vas pozivaju na bogat program obilježavanja Svjetskog tjedna svemira!
Ovogodišnje događanje pod nazivom "Planet na dlanu" održat će se u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu od 9. do 12. listopada i okupiti vrhunske stručnjake, znanstvenike i popularizatore znanosti iz Hrvatske i inozemstva. Uz uzbudljiva predavanja, rasprave i radionice, posjetitelji će imati priliku uživati u pratećoj izložbi inovativnih projekata i sudjelovati u zabavnom sadržaju i igrama.

Posebnu vrijednost ovogodišnjem događaju donosi dolazak svjetski poznatog profesora Jaana Praksa sa Sveučilišta Aalto u Finskoj. Njegov dolazak dodatno naglašava važnost svemirskih tehnologija u rješavanju globalnih problema, a njegovo predavanje pružit će publici jedinstvenu priliku da saznaju više o primjeni tih tehnologija u budućnosti. Zahvaljujući podršci naših sponzora, uspjeli smo dovesti ovog uglednog znanstvenika kako bi obogatio naš program i ukazao na ključnu ulogu satelita u očuvanju našeg planeta.

Program:

Srijeda, 9.listopada u 20 sati, kinodvorana TMNT
ASTRONOMSKI KVIZ

U srijedu, 9. listopada 2024. u 20 sati u Kinodvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se astronomski kviz! Ekipa se sastoji od dva člana pri čemu ne postoji dobno ograničenje za sudjelovanje. Prijavu koja sadrži ime ekipe potrebno je poslati na e-mail zvonimir.drvar@tmnt.hr. Sudjelovanje na kvizu potvrđeno je povratnim odgovorom. Broj mjesta je ograničen. Molimo da se odustajanje od nastupa na kvizu pravovremeno javi kako bi druge ekipe mogle sudjelovati. Kviz se sastoji od 40 zabavnih, zanimljivih i edukativnih pitanja, a svima im je zajedničko da imaju neku poveznicu sa svemirom. Vjerujemo kako će svi sudionici kviza pronaći i naučiti nešto novo i zanimljivo, a najuspješnije očekuju i prigodne nagrade. Sudjelovanje na kvizu je besplatno.
Voditelj kviza i autor pitanja je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija

Četvrtak, 10. listopada u 20 sati, planetarij TMNT
PUTOVANJE SVEMIROM
Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija
U četvrtak, 10. listopada 2024. u 20 sati u planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno-znanstveno predavanje o svemiru. U kupoli planetarija krenut ćemo na putovanje od najbližih tijela Sunčevog sustava preko obližnjih zvijezda i Mliječne staze do drugih galaksija i ruba vidljivog svemira. Pritom ćemo potražiti najpoznatije zvijezde noćnog neba. Govorit ćemo o istraživanju Sunčevog sustava i ostalih dijelova svemira. Dotaknut ćemo se i tema vezanih za klimatske promjene, koje su glavna tema ovogodišnjeg Tjedna svemira, te kako nam proučavanje svemira može pomoći u razumijevanju istih.
Ulaz na predavanje je besplatan. Broj mjesta je ograničen. Besplatne ulaznice mogu se nabaviti na blagajni muzeja u radno vrijeme i prije početka predavanja ili rezervirati na telefonski broj 01 / 4844 – 050. U slučaju rezervacije, ulaznice se moraju podignuti najkasnije 15 minuta prije početka predavanja ili će biti podijeljene ostalim posjetiteljima.

Petak, 11. listopada, 18:00 – 21:30 h, kinodvorana TMNT
1. Astronautika danas i sutra
Ante Radonić, popularizator znanosti
Ante Radonić, dugogodišnji voditelj emisije Andromeda i popularizator astronautike, poznat je po svom strastvenom pristupu u približavanju svemirskih tema široj javnosti. U ovom predavanju predstavit će najnovija dostignuća u istraživanju svemira, razvoj svemirskih letjelica te kako te tehnologije oblikuju našu budućnost.

2. Novosti misije CroCube
Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube
Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube, objasnit će dostignuća i izazove u razvoju i lansiranju satelita CroCube, te ispričati što nas čeka u bliskoj budućnosti.

3. From student satellite to Earth Observation constellations
Jaan Praks, izvanredni profesor, Sveučilište Aalto, Finska
Jaan Praks, vodeći finski znanstvenik i osnivač istraživačkog projekta malih satelita u Finskoj, podijelit će svoje iskustvo u razvoju prvih finskih satelita. Njegova istraživačka grupa na Sveučilištu Aalto razvila je inovativne tehnološke platforme, od kojih su nastale tvrtke poput ICEYE i Kuva Space. U predavanju će istaknuti ključnu ulogu satelita u rješavanju globalnih problema poput klimatskih promjena, uz naglasak na tehnologiju SAR (Synthetic Aperture Radar) i njezinu upotrebu u praćenju bioraznolikosti.

Subota, 12. listopada, 18:00 – 21:30 h, kinodvorana TMNT
1. Svemirsko (ne)vrijeme
Karlo Bermanec, popularizator znanosti
Karlo Bermanec, stručnjak za radiokomunikacije i popularizator znanosti, predstavit će što očekujemo od trenutnog 25. solarnog ciklusa i kako Sunčeva aktivnost utječe na naš planet. Predavanje će objasniti pojave poput solarnih oluja, kozmičkog zračenja i njihovih učinaka na satelite, komunikacijske sustave i klimatske promjene.

2. Nucleus na rubu svemira
Luka Nuić, osnivač Nucleus Aerospace
Mladi inovator Luka Nuić, osnivač prvog hrvatskog studentskog svemirskog startupa, govorit će o razvoju prvih eksperimentalnih raketa u Hrvatskoj i iskustvima lansiranja meteorološkog balona Ventus 1. Predstavit će planove za razvoj suborbitalnih raketa i mogućnosti njihove primjene u znanstvenim istraživanjima atmosfere. Luka će istaknuti kako mladi timovi poput njegovog pridonose razvoju svemirske industrije i rješavanju ključnih klimatskih pitanja.

3. Atmosfera kao dio opservatorija za opažanje gama-zračenja
Dario Hrupec, astrofizičar, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Dario Hrupec, docent fizike i stručnjak za astročestičnu fiziku, govorit će o ulozi Zemljine atmosfere kao dijela gama-detektora za vrlo visoke energije. Predavanje će pokazati kako Čerenkovljevi teleskopi koriste atmosferu kao dio sustava za opažanje udaljenih kozmičkih pojava, te što nova generacija Čerenkovljevih teleskopa može donijeti u istraživanjima svemira.

4. Uloga satelita u praćenju promjena u morskom okolišu
Mario Špadina, izvršni direktor Seacras
Mario Špadina, nagrađivani mladi znanstvenik, govorit će o korištenju satelitskih tehnologija za praćenje klimatskih promjena u morskom okolišu. Kroz napredne tehnike analize podataka, njegov rad omogućuje bolji uvid u antropogeni utjecaj na mora i oceane. Mario će predstaviti konkretne primjere iz Jadranskog mora i važnost satelitskog praćenja za zaštitu morskih ekosustava.

Prateći program:
Uz predavanja, posjetitelji će moći istražiti prateću izložbu i interaktivni program:

Udruga Euroavia predstavit će projekt izgradnje rakete za natjecanje EUROC 2025, uz prikaz modela rakete i novorazvijenog raketnog motora. Posjetitelji će moći doživjeti i uzbuđenje kroz simulator letenja, koji realistično prikazuje aerodinamičke sposobnosti borbenih zrakoplova.

Izložba meteorita privatnog kolekcionara Domjana Svilkovića, koja će prikazati fascinantne uzorke iz svemira.
Promatranje noćnog neba (11. i 12. listopada) uz Astronomsko Društvo Beskraj, koje će omogućiti promatranje zvijezda kroz teleskope (ovisno o vremenskim uvjetima).

Maketa satelita CroCube, uz detaljna objašnjenja projekta i tehnologije iza prvog hrvatskog satelita.
Prigodni pokloni uz podršku tvrtki poput Exevio iz Rijeke, Pulsar Labs, izdavačke kuće Dancing Bear te Tehničkog muzeja Nikola Tesla i CroCube tima.

Napomena: Ulaz na predavanja je besplatan. Broj mjesta je ograničen. 

Lokacija i informacije:
Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, 10000 Zagreb

Za više informacija posjetite: www.crocube.hr
Kontakt: contact@crocube.hr, info@tmnt.hr te tel. 01/48 44 050





Exhibitions and events from this museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i...

Posjetite novi postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama ,...

Planetarij je ponovno u funkciji!

Poštovani posjetitelji, nakon uspješno obavljene generalne reparature uređaja,...

Izložba Istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj

Izložba  Istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj Mjesto održavanja:...

Activities from this museum

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Interaktivna prezentacija za školske grupe Korisnici: vrtići (predškolska...

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...


Suggested Content