Izobraževalni programi SLOGI – Gledališkega muzeja

PONUDBA ZA SKUPINE

Moje gledališče v malem*
ustvarjalna delavnica, 60 minut, V/4+, OŠ/1, 2,50 €
S pomočjo stalne razstave bomo raziskovali razvoj gledaliških stavb na Slovenskem in spoznali značilnosti gledaliških predstav. Nato si bodo udeleženci izdelali čisto pravo malo gledališče z lutkami in pripravili kratke igre.

Gledališke maske*
ustvarjalna delavnica, 60 minut, V/4+, OŠ/1. 2,50 €
V delavnici se vrnemo v čas grške antike. Otroci bodo odkrivali korenine gledališča, kot ga poznamo danes, izvedeli, kje in kako so v grškem gledališču uprizarjali igre, in spoznali antične gledališke maske. Ustvarjali bodo pisane gledališke maske in ugotovili, kako se spremeni igra na odru, če nosimo masko.

Po stopinjah Talije
interaktivno vodstvo, 90 minut, OŠ/1, 2,- €
Potovanje skozi čas se začne v grški antiki, kjer se je rodilo gledališče, kot ga poznamo danes. Na interaktivnem vodstvu učenci spoznajo Talijo in druge muze grške mitologije, si ogledajo različne oblike gledališč, se preizkusijo v gledališkem ustvarjanju in pri tem prepotujejo zgodovino slovenskega gledališča.

Prostori gledališča
interaktivno vodstvo, 90 minut, OŠ, 2,- €
Na stalni razstavi si bomo ogledali, kako so se prostori gledališča spreminjali skozi čas. Izvedeli bomo, kje so se odvijale verske igre, kje so nastopale potujoče gledališke skupine ter spoznali prve gledališke stavbe na Slovenskem. Skupaj bomo sestavili tloris gledališča in ugotovili, kako so razporejeni gledališki prostori.

Obleka naredi človeka*
vodstvo z delavnico, 90 - 120 minut, OŠ, SŠ, 2,50 €
Na delavnici bomo raziskovali, kako se je gledališki kostum razvil skozi čas, kako danes nastaja kostum v gledališču ter kakšno sporočilnost lahko ima. Ne smemo pa pozabiti, da je tudi kostum samo kos oblačila, ki pravzaprav zaživi šele z igro. Zato bomo poskusili oživljati kostume in jim z igro dati pomen,  preden se še sami preizkusimo v vlogi kostumografov.

Gledališki detektivi
vodstvo z delavnico, 90 – 120 minut, OŠ/2, OŠ/3, SŠ, 2,50 €
Krajšemu vodenemu ogledu sledi domiselno in kreativno samostojno spoznavanje vsebin razstave. V raziskovalni igri se udeleženci po skupinah podajo na »Hojo za gledališčem« in na stalni razstavi«. Po skupinah rešujejo različne naloge in tako raziskujejo zgodovino gledališča na Slovenskem. Ustvarjalne in miselne naloge zahtevajo dobro timsko delo ter hkrati spodbujajo domišljijo, interpretacijo in ustvarjalnost.

Znaki v gledališču*
vodstvo z delavnico, 90 minut, OŠ/2, OŠ/3, SŠ, 2,50 €

Delavnica, ki poteka na stalni razstavi, je namenjena spoznavanju osnov analize in razumevanja gledaliških predstav, ki z gledalcem komunicirajo na različne načine.  Udeleženci se tako teoretično kot praktično seznanijo z gledališkimi izrazili, z elementi uprizoritve in s sistemom gledaliških znakov. ter z njihovim razvojem skozi zgodovino gledališča. Ob tem spoznajo tudi gledališke poklice.

Baročne odrske čarovnije*
vodstvo z delavnico, 120 minut, OŠ/2, OŠ/3, SŠ, 2,50 €
Na stalni razstavi se udeleženci seznanijo z baročnimi gledališkimi kulisami in odrsko tehniko. iz preteklih časov.  Izvedeli bodo, kako so nekoč spreminjali ozadje, poustvarjali morske valove in ustvarjali zvočne efekte. Nato bodo sami izdelali vrtljivo kulisoizdelajo vrtljive kulise iz periaktov ter z lutkami na palici pripravilipripravijo kratke predstave v tehniki papirnatega gledališča.

Ta veseli dan v gledališkem muzeju*
vodstvo z delavnico, 90 – 120 minut, OŠ/3, SŠ, 2,50 €
Udeleženci z vodstvom po stalni razstavi umestijo Antona Tomaža Linharta v zgodovino slovenskega in evropskega gledališča. Na delavnici pa se nato na analitičen in ustvarjalen način posvetijo njegovemu dramskemu delu (»Županova Micka« ali »Ta veseli dan ali Matiček se ženi). Potrebno je vsaj osnovno znanje drame.

Elizabetinsko gledališče*
predstavitev z delavnico, 120 minut, OŠ/3, SŠ, 2,50 €
Udeleženci se bodo seznanili s Shakespearovo dobo in gledališkim življenjem tega časa. Po sprehodu skozi renesančna gledališča Londona se bo delavnica osredotočila na tragedijo Hamlet (po dogovoru lahko tudi Romeo in Julia ali drugo Shakespearovo dramo). Posvetili se bomo besedilu in njegovi sporočilnosti ter se po želji preizkusili tudi v igranju izbranih prizorov. Potrebno je vsaj osnovno znanje drame. Ob prijavi prejmete Hamleta v stripu (v elektronski različici).

HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja
interaktivno vodstvo, 45 - 60 minut, OŠ, SŠ, 2,- €
Stalna razstava gledališkega muzeja osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od najzgodnejših začetkov v 17. stoletju do zgodnjega 20. stoletja. Slikovito predstavlja osebnosti in prostore  gledališča ter njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.
Varianta: Za osebe z okvaro vida lahko izvedemo taktilno vodstvo »Gledališče na dotik«, za gluhe in naglušne obiskovalce pa lahko po predhodnem dogovoru izvedemo interaktivno vodstvo »Jeziki gledališča« v slovenskem znakovnem jeziku.

Gledališki sprehod po Ljubljani
vodstvo, 90 minut, OŠ, SŠ, 2,- €
Udeleženci odkrivajo zgodovino gledališča kar na licu mesta. Pod vodstvom se sprehodijo po osrčju Ljubljane, po poti kapucinske procesije iz 17. stoletja, do krajev, kjer so jezuiti nekoč uprizarjali šolske igre in kjer so igrale potujoče gledališke skupine. Na sprehodu izvejo, kje je stalo prvo stalno gledališče v Ljubljani in kateri kulturni hrami iz tistega časa so še danes dejavni. Varianta: Namesto vodstva lahko udeleženci sami raziskujejo poti slovenskega gledališča v Ljubljani s pomočjo delovnih listov.

*SLOGI mobilni
Izbor pedagoških programov (*) Slovenskega gledališkega inštituta lahko po dogovoru izvedemo tudi v vaši ustanovi. Z našimi delavnicami tako popestrimo tudi vaše kulturne dogodke.

 


Exhibitions and events from this museum

E-razstava "Gledališki utrinki 1966-2010"

Leta 2010 sta Slovenski gledališki inštitut in Festival...

PORTRETI PRVAKOV - prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970-2015)

Razstava je del velike razstave ob 50. obletnici Festivala Borštnikovo...

E-razstava "Festival Borštnikovo srečanje 2011"

E-razstava Festival Borštnikovo srečanje 2011 je v slovenskem in angleškem...

E-razstava "Festival Borštnikovo srečanje 2014"

E-razstava Festival Borštnikovo srečanje 2014 je v slovenskem in angleškem...

Activities from this museum

Gledališki rojstni dan v SLOGI – Gledališkem muzeju

Praznuj svoj veseli rojstni dan z gledališko obarvanim, igrivim in...

Izobraževalni programi SLOGI – Gledališkega muzeja

PONUDBA ZA SKUPINE Moje gledališče v malem* ustvarjalna delavnica, 60 minut,...

Delavnice ob razstavi Hamlet na Slovenskem

11. janauar 2016 - 14. marec 2016 Za skupine osnovnih in srednjih šol...


Suggested Content