Republika Slovenija 30 let

Pripoved projekta se naslanja na obdobje 1991 – 2021, kjer sta akt osamosvojitve ter obramba RS uvod v naslednjih 30 let sprememb. Tako na političnem in gospodarskem področju ter vstopanju v mednarodne integracije kot tudi na področju zdravstva, izobraževanja, vsakdanjega življenja, ustanavljanja novih ustanov, sprememb na področju podjetništva, okolja, lokalne samouprave, mobilnosti, novih tehnologij, komunikacij,….

Slovenski šolski muzej se je projektu pridružil za področje izobraževanja.

_____________________________________________

Projekt Republika Slovenija 30 let so v Muzeju novejše zgodovine Slovenije koncipirali v smislu ukvarjanja s samostojno državo, z Republiko Slovenijo v njenem poosamosvojitvenem obdobju. Zgodbo smo naslonili na prikaz mnogoterih sprememb na področjih politike, vstopanja v mednarodne integracije, lokalne samouprave, gospodarstva, zdravstva, sociale, šolstva, vsakdanjega življenja, okolja, mobilnosti, komunikacij,…. Izpostavljamo številne dosežke v tem obdobju od Nobelovih nagrajencev, do svetovno priznanih zdravnikov, literatov, umetnikov, filozofov, kuharskih mojstrov in nenazadnje športnikov.

Razstavni prikaz temelji na predmetih, fotografijah, besedilih in statističnih podatkih. Prav Statistični urad Republike Slovenije predstavlja enega najpomembnejših partnerjev pri projektu, saj smo z njihovim naborom podatkov lahko teme dodatno podkrepili.
K sodelovanju smo ob začetku projekta povabili številne: od državnih organov, do ustanov, podjetij, pa tudi posameznike. Gre za preko 120 sodelujočih.

Na sami razstavi bodo med drugim na ogled protokolarna darila, vsi s Kresnikom nagrajeni romani, ilustracije Damijana Stepančiča "Zdravljica", številne uniforme, izpušni sistem podjetja Akrapovič d.d., evrovizijsko oblačilo Nuše Derenda, raznolike predstavitve doma in v svetu priznanih posameznikov dr. Lučke Kajfež Bogataj, Ane Roš, prof. dr. Uroša Ahčana, Pedra Opeke, Draga Jančarja, Tomaža Pandurja, Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča in skupine Novi kolektivizem / NSK.

Poseben del namenjamo uspehom slovenskih športnikov in športnic, ki so jih v zadnjih tridesetih letih osvojili na enem največjih športnih tekmovanj, olimpijskih igrah. Nastopili so na kar 14 olimpijadah ter osvojili 40 medalj. Njihov uspeh so z osvojenimi 19 medaljami dopolnjevali tudi slovenski paraolimpijski športniki in športnice. Slovenske uspehe v ekipnih športih prikazujemo s pomočjo osvojenih največjih športnih lovorik.

Keywords: 30-let

Exhibitions and events

Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja

Permanent exhibition

Stalna razstava na različne načine: s sliko, besedo, zemljevidi, grafikoni, maketami, lutkami, risbami, video in avdio posnetki in po zaokroženih obdobjih obravnava zgodovino šolstva in pedagogike...

Activities from this museum

School Rules!

Permanent exhibition School rules! Education in Slovenia over the years On the...

Občasna razstava Slikanica, moja prva knjiga

Polona Koželj, Anton Arko   SLIKANICA – MOJA PRVA KNJIGA ...

Občasna razstava "Pišem, torej sem!"

Šolska pisala in opismenjevanje skozi čas. Vstopnina: - osnovnošolci,...

Lutkovna igrica Sovica Zofi odkriva muzej

Vodiču Jožetu se na poti v Slovenski šolski muzej skrije njegova...

Občasna razstava Šola iz zemlje - učenje visokih Andov

Warisata (1931-1940) je bila prva južnoameriška staroselska šola na svetu,...

Stara učna ura za tujce

Udeleženci "učnih ur naših babic in dedkov" postanejo učenci šole v preteklosti...

Stereotipi o narodih

So res vsi Slovenci pridni in delavni, Črnogorci pa leni? So Nemci res točni in...

Delavnica lepopisanja

Na delavnici bodo obiskovalci sedli v stare šolske klopi, poprijeli za peresnik...

Izdelovanje šolskih zvončkov

Udeleženci delavnice ob pogovoru o šolskih in drugih zvoncih sami izdelajo in...


Suggested Content