Odprtje razstave Nakit ostane - Dediščina, naš najdragocenejši nakit

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje arheološke razstave NAKIT OSTANE – DEDIŠČINA NAŠ NAJDRAGOCENEJŠI NAKIT v torek, 10. julija 2018, ob 19. uri v Mestni hiši v Kranju, Glavni trg 4.
Razstava je nastala v sodelovanju Gorenjskega muzeja z Muzejem mesta Beograd, Tolminskim muzejem, Pokrajinskim muzejem Brežice, Pokrajinskim muzejem Koper.

Pričujoča razstava bo v sklopu imenitne gostujoče dediščine arheološkega nakita iz Beograda, Brežic, Kopra in Tolmina predstavila nove najdbe z Lajha. Večina bo prvič na ogled, nekatere pa bodo predstavljene s pomočjo sodobne tehnologije in ob pomoči odličnega tehnološkega znanja mladih arheologov.

Slovenija ima izjemno bogato in nenavadno raznoliko naravno in kulturno dediščino. Že samo ime dediščina da vedeti, da je to nekaj, kar smo podedovali od prednikov in za kar nimamo nobenih posebnih zaslug. Čustvena obarvanost pa neprikrito nakazuje naše obveze do neločljivo povezane dediščinske celote okolja in kulture, osebne in hkrati tudi družbene, naše skupne slovenske »dote«. Še več, dediščina nas kot vrednota zavezuje k varovanju in ohranjanju zanamcem kot edinstvene, pa vendar silno krhke vrednote danega življenjskega okolja.

Z razstavo želimo sporočiti, da je dediščina podobno kot biseri s kraljevske krone najdragocenejše in najbolj edinstveno blago vsakega naroda in hkrati tudi skupnosti človeštva. Za razliko od biserov in zlata pa dediščine ni mogoče na novo kupiti, ne rekonstruirati ali kako drugače poustvariti. Enkrat uničena, za vedno uničena, pa naj si bodo to stoletni gozdovi, bistri potoki, tisočletna arheološka najdišča in tam odkriti predmeti, zgodovinska mestna središča, podeželska in kmečka naselja, kozolci ali materni jezik.

Vsa dediščina je nastajala podobno kot nakit. Kamni od tu in tam, zlato iz slabo plačanih delovnih rok, oblika in lesk, ki sta odraz nakopičenega, od vsepovsod napaberkovanega in skrbno negovanega obrtnega znanja ter odnosa, ki nemalokrat meji na ljubezen – obrtnika do izdelka, lastnika do nakita, ki ga skrbno izbere in še skrbneje nosi ter hrani kot del osebnega zaklada.

PRIJAZNO VABLJENI

Keywords: muzej arheologija nakit

Exhibitions and events

Ljudska umetnost na Gorenjskem

Permanent exhibition

Gorenjska ljudska umetnost je rasla in se razvijala iz korenin domačega izročila, pa tudi iz pobud, ki so prihajale v vaško okolje iz umetnosti bogatejših družbenih slojev. Vplivi...

Železna nit

Permanent exhibition

V želji, da bi obdržali živo vez med pokrajino in človekom, smo poleg izjemnih fosilnih najdb rib in mamuta z Bobovka ter bizona z Leš prikazali tudi geološke plasti, ki so nastajale...

Zbirka kiparja Lojzeta Dolinarja

Permanent exhibition

Lojze Dolinar (1893–1970) spada med osrednje predstavnike slovenskega kiparstva 20. stoletja. Velja za enega vodilnih predstavnikov realizma, secesije, ekspresionizma, nove stvarnosti in...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content