Dissenys i Ceràmica 3D

Ceràmica 3D i disseny

L’exposició Dissenys i Ceràmica 3D és una mostra de les possibilitats que ens brinda la impressió 3D ceràmica. Per fer-ho Protopenedès ha produït una sèrie de peces pròpies i de diferents dissenyadors on es poden observar diferents implementacions, resultats , materials i tecnologies.

La mostra té una vocació didàctica i recull una vintena d'obres que presenten el resultat final així com parts del procés o errors d'impressió per tal d’apropar el visitant a aquesta tecnologia amb totes les seves virtuts i dificultats.

 

Ceràmica Baltà i Protopenedès pioners en un món ple de possibilitats.

Martí Baltà dissenyador multidisciplinar dirigeix des de fa quatre anys Protopenedès, empresa dedicada al modelat digital i la impressió 3D directa en ceràmica.

Protopenedès és la branca I+D de Ceràmica Baltà, taller familiar regentat per Josep Maria Baltà i dedicat a la ceràmica artística i decorativa.

L’escultura, els motlles i la immediatesa de certs projectes van portar a Martí Baltà a interessar-se per la impressió 3D quan encara no existia la possibilitat de imprimir directament amb ceràmica.  La primera impressora 3D apareix al taller de Ceràmiques Baltà el 2014, aleshores la impressió directa en ceràmica es trobava tan sols de manera experimental en certs centres d'investigació o universitats estrangeres especialitzades. La recerca de Protopenedès va començar intentant implementar la impressió de resines rígides coneguda com SLA a la producció del taller, imprimint directament els prototips per als motlles de colat. Paral·lelament s’inicia un procés de recerca on col·laboren puntualment institucions com el IQS i on es comença a provar de implementar la impressió directa de ceràmica o bé d’escaiola per a la impressió de motlles de colat i premuda.

La recerca s’estén fins al 2016 on gràcies al suport d'empreses estrangeres i a la col·laboració del IQS es realitzen les primeres proves de ceràmica impresa en tecnologia Binder Jet.

Ja a finals de 2016 s'implementen al taller els materials per imprimir peces de joieria i incrustacions de porcellana 3D.

El 2017 entrarà al taller la màquina de LDM que amb el suport de la empresa catalana SIO2 completarà amb una tercera tecnologia les possibilitats d'imprimir directament amb ceràmica.

Avui per avui Protopenedès és una de les poques empreses europees que està oferint els servei de modelat digital i d'impressió 3D ceràmica amb tres de les quatre tecnologies existents actualment.

 


Exhibitions and events

Càntirs d'arreu del món

Permanent exhibition

Exposició temàtica de la primera planta del museu on farem una volta al món a través del càntir, procurant descobrir a través d'aquest simple atuell la gran...

Ricard Jordà. Crits i Silencis

Temporary exhibition at Pottery Museum of Argentona until 24.02.2019

Recull de quadres i escultures que ens mostren la trajectòria artística de Ricard Jordà. Ja són més de 50 anys els que porta en Ricard Jordà mostrant-nos el món a través de les seves creacions....

Transversalitats en ceràmica contemporània

Temporary exhibition at Pottery Museum of Argentona until 31.12.2021

EXPOSICIÓ TEMÀTICA 2019-2021 TRANSVERSALITATS EN CERÀMICA CONTEMPORÀNIA Si alguna cosa és comú a la ceràmica contemporània, i en bona part de l’art actual, és la seva transversalitat, atès que són...

Activities from this museum

Taller Jugar amb l'Art / Giocare con l'Arte

Mètode de desenvolupament de la creativitat i la fantasia a...


Suggested Content