EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2024.

 

 EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2024.
„Zajednički javni prostori“
16. – 22. rujna 2024.

TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije ugljika, poboljšati kvalitetu zraka te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad…

Grad Zagreb svake godine organizira niz aktivnosti kojima se uključuje u Europski tjedan mobilnosti, a program cijele manifestacije u Gradu možete pronaći na linku: https://tjedanmobilnosti.zagreb.hr/aktivnosti/134684

Europski tjedan mobilnosti zamišljen je kao tjedan u kojem gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivi promet i mobilnost.


Tehnički muzej Nikola Tesla i ove godine sa partnerima – suorganizatorima sudjeluje u Europskom tjednu mobilnosti prigodnim predavanjima, radionicama i prezentacijama. Program aktivnosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla slijedi u nastavku.

Ukoliko ste zainteresirani za dolazak s grupom učenika ili grupom predškolske djece na jedno, ili više događanja, molim da se javite na kontakt Ivan Huljev, ivan.huljev@tmnt.hr ili 01/4881-637.

PROGRAM AKTIVNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU NIKOLA TESLA


17. rujna 2024.(utorak) u terminu od 9:30 do 10 sati.
NAZIV AKTIVNOSTI: Projekt LIFE City TRAQ – Promet i kvaliteta zraka u gradovima, voditelji: Darijo Brzoja i Valentina Jagić
PARTNERI: DHMZ
MJESTO: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, SAVSKA CESTA 18

KRATKI OPIS: Predavanje je za učenike osnovnih i srednjih škola i zainteresirane građane, a uključivat će: osnove kvalitete zraka, opis onečišćujućih tvari, gdje nastaju i kako dospijevaju u zrak. Odgovorit će se na pitanja poput, kako loša kvaliteta zraka može utjecati na naše zdravlje, i kakva je poveznica između prometnih gužvi i kvalitete zraka u gradovima, te mnoga druga. Predstavit će se zanimljivosti iz LIFE City TRAQ projekta u tijeku čiji je fokus na uspostavljanju sustava koji će pomoći poboljšavanju kvalitete zraka u gradovima (postavljanje senzorskih stanica, izrada raznih korisnih alata i sl.)
Onečišćenje zraka u Europi prepoznaje se kao najveći pojedinačni rizik za zdravlje stanovništva. Značajan dio stanovništva EU-a izložen je prekoračenjima graničnih vrijednosti onečišćujućih tvari, a velik doprinos onečišćenju dolazi i iz prometa. LIFE CityTRAQ projekt će se pozabaviti ovim izazovom kroz razvijanje alata koji će pomoći određivanju žarišnih točaka s najvećim onečišćenjem u gradovima. Povezujući problematiku onečišćenja s mogućim politikama, izradit će se alati za određivanje scenarija koji uključuju mobilnost (promet) i emisije onečišćujućih tvari. To će omogućiti gradovima da razrade odgovarajuće mjere za poboljšanje kvalitete zraka na dobrobit svojih građana.


17. rujna 2024.(utorak) u vremenu od 10 do 11 sati
NAZIV AKTIVNOSTI: Meteorološko motrenje – meteorološka postaja „Tehnički muzej“,
Voditeljica: Ana Weissenberger, DHMZ
PARTNERI: DHMZ
MJESTO: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, DVORIŠTE, SAVSKA CESTA 18

KRATKI OPIS: U dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla postavljena je klasična klimatološka postaja za mjerenje osnovnih meteoroloških elemenata i pojava potrebnih za upoznavanje vremena i klime. Postaja ostaje trajno u dvorištu Muzeja i nakon završetka Festivala znanosti. Opremljena je osnovnim klasičnim meteorološkim instrumentima za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, kišomjerom te registriranim instrumentima.
Upoznajte se s načinom dobivanja i mjerenja meteoroloških podataka o kojima svakodnevno čitate u novinama ili ih čujete na radiju ili televiziji. Bez tih podataka, prikupljenih širom Hrvatske i okolnog područja, nema ni poznavanja vremena i klime, niti vremenskih prognoza koje nam često olakšavaju planiranje i svakodnevne aktivnosti.
Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole.


17. rujna 2024.(utorak) u terminu od 11 do 12 sati.
NAZIV AKTIVNOSTI: Predstavljanje fakultativnog predmeta elektromobilnost, voditelj: Krešimir Utović
PARTNERI: Škola za cestovni promet, Zagreb
MJESTO: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, SAVSKA CESTA 18

KRATKI OPIS: Škola za cestovni promet iz Zagreba već je prethodnim projektima Europe Electric Car (Leonardo da Vinci Partnership, 2012-2014) i LEMO (Learning E-Mobility) započela usklađivanje s novim tehnologijama u prometu razvojem kompetencija učenika i nastavnika strukovnih škola kroz edukaciju i trening o električnim automobilima. Osim toga, uspostavljena je suradnja s proizvođačima i drugim dionicima koji su izravno ili neizravno uključeni u razvoj električnih vozila i prateće infrastrukture.
Uvođenje fakultativnog predmeta elektromobilnost u nastavni proces logičan je nastavak s posebnim naglaskom na ekološkom aspektu koncepta e-mobilnosti korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora.


17. rujna 2024.(utorak) u terminu od 12 do 13 sati.
NAZIV AKTIVNOSTI: Sigurnost pješaka u prometu, edukativno predavanje, voditeljica: Maja Stanić
PARTNERI: Škola za cestovni promet, Zagreb
MJESTO: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, SAVSKA CESTA 18

KRATKI OPIS: Škola za cestovni promet iz Zagreba šestu godinu provodi educiranje mladih sudionika u prometu u sklopu fakultativnog predmeta pod nazivom „Sigurnost pješaka u cestovnom prometu“. Preventivnim edukacijama učenici Škole za cestovni promet različitim aktivnostima utječu na promjenu ponašanja pješaka kao najugroženije skupine sudionika u prometu, te koristeći znanja stečena u redovnom obrazovanju educiraju sudionike u prometu u cilju povećanja sigurnosti pješačkog prometa. U sklopu edukacije svaki sudionik će dobiti reflektirajući privjesak i edukativni letak kojima se želi dodatno motivirati pozitivne promjene u ponašanju pješaka u cestovnom prometu. Edukaciju će održati učenici 3. razreda smjer Tehničar cestovnog prometa pod mentorstvom voditeljice Maje Stanić.


18. rujna 2024.(srijeda) u terminu od 11 do 12 sati.
NAZIV AKTIVNOSTI: Jesmo li vještiji od naših starih?, radionica, Mario Mirković (autor), Katarina Ivanišin Kardum (voditeljica)
MJESTO: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, DVORIŠTE, SAVSKA CESTA 18

KRATKI OPIS: Tijekom radionice sudionici će se okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. Takav bicikl, izložen u postavu Odjela prometnih sredstva TMNT-a, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu bicikla za prijevoz u svakodnevnom životu. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonio popularnosti i razvoju bicikla.


19. rujna 2024.(četvrtak) u terminu od 11 do 12 sati.
NAZIV AKTIVNOSTI: Prezentacija specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom
PARTNERI: ZET d.o.o.
MJESTO: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, DVORIŠTE, SAVSKA CESTA 18

KRATKI OPIS:
U sklopu održavanja ETM 2024. godine, u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla održati će se prezentacija specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom i edukacija putnika o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom koju će provoditi Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske.


20. rujna 2024. od 9:00 do 16:00
NAZIV AKTIVNOSTI: Konferencija Zajednički javni prostor - dizajn za pristupačnu mobilnost
Shared Public Space - Design for accessible mobility

PARTNERI: AccessibleEU – Croatia i Savez osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH)
MJESTO: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA, SAVSKA CESTA 18

KRATKI OPIS:

U okviru Europskog tjedna mobilnosti (ETM), u dijelu programa koji se održava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNT), tradicionalno sudjeluje Savez osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Ove je godine po prvi put suorganizator konzorcij AccessibleEU (AEU) koji preko nacionalnih stručnjaka za pristupačnost u pojedinoj državi članici EU organizira razne aktivnosti poput konferencija, seminara, radionica, pokaznih programa i vježbi, koje obuhvaćaju pet temeljnih područja pristupačnosti; izgrađenu okolinu, promet, ICT i AI, zakonodavstvo, standarde i norme u pojedinoj državi članici EU, kako bi se sva što bolje i pravovremeno uskladila na nacionalnoj i razini EU. Na konferenciji se očekuje sudjelovanje predstavnika resornih ministarstava i institucija poput HŽ-a, ZET-a i drugih. Sudionici se kao savezi, udruge ili osobe s invaliditetom, akademska zajednica i drugi zainteresirani, sudjelovanjem uključuju u aktivnosti AEU kako bi unaprijedili svoju informiranost, potrebe i kvalitetu življenja.
Konferencija je strukturirana s predavanjima i umreženjem sudionika (networking) u ukupnom trajanju od šest sati, s pitanjima i odgovorima, s odmorima a povezano i s demonstracijom posebnih vozila za osobe s invaliditetom ZET-a koja će se održati prethodnog dana također u TMNT. Konferencija će se održati na hrvatskom jeziku s interpretacijom znakovnog govora.

Info: uskoro na www.kpk.hr


Exhibitions and events from this museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i...

Posjetite novi postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama ,...

Planetarij je ponovno u funkciji!

Poštovani posjetitelji, nakon uspješno obavljene generalne reparature uređaja,...

Izložba Istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj

Izložba  Istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj Mjesto održavanja:...

Activities from this museum

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Interaktivna prezentacija za školske grupe Korisnici: vrtići (predškolska...

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...


Suggested Content