Dani Nikole Tesle 2023.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti.
Program Muzeja se sastoji od prigodne izložbe, radionica i predavanja, a u organizaciji Udruge Nikole Tesla – Genij za budućnost 30. siječnja biti će otvoren i natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla genij za budućnost“ (više na http://www.unt-genius.hr/blog/index.php)

Program je za posjetitelje besplatan.
Predavanja će biti prenošena i u živo putem facebook stranice TMNT-a, a od sredine veljače 2023. snimke predavanja bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.

Za sudjelovanje na radionicama obavezna je prethodna najava i rezervacija mjesta. Kontakt katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 01/4881 643 Katarina Ivanišin Kardum

Autori programa: Renato Filipin, Katarina Ivanišin Kardum, Kristina Kalanj i Marijo Zrna, TMNT
Koordinator: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr


UTORAK, 31.1.2023.

u 18 sati, kabinet Nikole Tesle

Predavanje (uz pokuse) Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost
Predavač: Renato Filipin, TMNT, Zagreb

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.

Renato Filipin viši je kustos TMNT-a i voditelj Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla. 1997. diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te se iste godine zaposlio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Brojnim edukativnim programima, uključujući interaktivna vodstva u Demonstracijskom kabinetu TMNT-a promiče lik i djelo Nikole Tesle. Suautor je putujuće izložbe Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet, koja je do sad gostovala u Parizu, Madridu, Bratislavi, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Brnu, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.


u 19 sati, kabinet Nikole Tesle

Predavanje Jesmo li sami u svemiru ?
Predavač: Vibor Jelić, Institut Ruđer Bošković, Zagreb

U našoj galaksiji, koja ima više od 250 milijardi zvijezda, trebalo bi biti barem 100 milijardi planeta. Astrofizičari su ih do sada otkrili "samo" 4000. Čini li se onda potraga za životom izvan planeta Zemlje uzaludnom ili ipak ne? Zašto je toliko teško pronaći planete izvan Sunčeva sustava i kako nam u svemu tome pomaže moderna tehnologija? Koliko dugo je bilo potrebno da se razvije život na Zemlji i koji su uvjeti trebali biti zadovoljeni? Odgovore na ova te brojna druga pitanja saznajte na predavanju. Možda ipak nismo sami u svemiru…

Vibor Jelić je astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu te voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku. Diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je doktorat iz astrofizike stekao na Sveučilištu u Groningenu (Nizozemska). Stručno se usavršavao kao poslijedoktorand na Nizozemskom institutu za radioastronomiju (ASTRON) te na Institutu za astronomiju Kapteyn Sveučilišta u Groningenu (Nizozemska). Područja njegova istraživanja vezana su za međudjelovanje međuzvjezdane tvari s magnetskim poljem u Mliječnoj stazi te potragu za zračenjem starim oko 13 milijardi godina, iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru.


SRIJEDA, 1.2.2023.

u 18 sati, kabinet Nikole Tesle

Radionica A što ja mogu sa strujom? – izradi svoj strujni krug i motor
Namijenjeno djeci do 15 godina
Voditelji: Bojan Trkulja, Stjepan Frljić, Ana Drandić i Željka Bošnjak
Obavezna je prethodna najava i rezervacija mjesta na radionici. Kontakt katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 01/4881 643 Katarina Ivanišin Kardum

Nikola Tesla dao je značajan doprinos razvoju elektromagnetizma. No, što je elektromagnetizam, kako primijeniti neke osnovne koncepte elektromagnetizma i čemu elektromagnetizam služi? To su neka od pitanja kojih ćemo se dotaknuti na radionici. Radionica se sastoji od pokaznog dijela i samostalnog rada. Pokazni dio sastoji se od nekoliko eksperimenata koji pokazuju primjenu osnovnih koncepata elektromagnetizma. Samostalni rad uključuje učenje osnova električnih krugova i osnova elektromagnetizma potrebnih za samostalnu izradu strujnog kruga i jednostavnog motora.

Bojan Trkulja prodekan je za nastavu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Redovni je profesor s višegodišnjim iskustvom u polju numeričkog elektromagnetizma. Stjepan Frljić doktorand je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja. Ana Drandić docentica je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja. Bojan Trkulja, Stjepan Frljić Ana Drandić dio su nastavnog tima na kolegijima Osnove elektrotehnike i Elektromagnetska polja te članovi grupe koja se bavi razvojem numeričkih proračuna elektromagnetskih polja i njihovom primjenom u projektiranju elektromagnetskih uređaja. Željka Bošnjak radi kao izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na Zavodu za primijenjenu fiziku. Bavi se istraživanjima u astrofizici visokih energija.

u 19 sati

Predavanje Radioastronomija, kabinet Nikole Tesle
Predavač: Zvonimir Drvar, kustos – voditelj planetarija, Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

Radioastronomija se kao znanstvena disciplina naglo počinje razvijati u drugoj polovici 20. stoljeća. Počiva na ideji kako neki svemirski izvori zračenja informacije odašilju u obliku radiovalova. Zato je zaslužna i Zemljina atmosfera koja je propusna za zračenje dugačkih valnih duljina. Tako na površini Zemlje postoje golemi „tanjuri“ koji detektiraju radiovalno zračenje velikih valnih duljina koji pristižu iz svih dijelova svemira. Istraživanjem radiovalova učinjena su neka od najvažnijih astronomskih otkrića koja su pridonijela boljem razumijevanju svemira u kojem živimo.

Zvonimir Drvar diplomirao je geografiju i geologiju na PMF-u u Zagrebu, a od 2017. zaposlen je kao kustos i voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Održava i organizira popularno-znanstvena predavanja i radionice iz područja astronomije i srodnih znanosti. Autor je izložbi Astronomija na dodir i Kad Zemlja zatrese te članaka iz područja koja su mu uža specijalnost.


ČETVRTAK, 2.2.2023.

u 17 sati
Radionica i čitaonica Nikola Tesla – avangarda znanosti

Radionica i čitaonica za djecu starosne skupine od 10 do 14 godina. Edukativna radionica veže se uz izložbu Nikola Tesla – avangarda znanosti II : izložba građe iz fonda knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla te se sastoji se od aktivnosti čitanja publikacija iz muzejske knjižnice i izrade straničnika na temu lika i djela Nikole Tesle.
Autori i voditelji radionice: Katarina Ivanišin Kardum i Kristina Kalanj, TMNT
Obavezna je prethodna najava i rezervacija mjesta na radionici. Kontakt katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 01/4881 643 Katarina Ivanišin Kardum


Od prvog dana manifestacije, 31.1.2023., od 18 sati do četvrtka 2.2.2023., u stalnom postavu muzeja
Izložba Nikola Tesla – avangarda znanosti II : izložba građe iz fonda knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Godine 2023., kao iskaz hommagea velikom znanstveniku povodom 80. obljetnice smrti Nikole Tesle i povodom manifestacije „Dani Nikole Tesle“, knjižnica Tehničkoga muzeja Nikola Tesla javnosti predstavlja izložbu pisane građe koju baštini u svom fondu o znanosti, liku i djelu Nikole Tesle. Predstavljene publikacije ogled su procesa dugogodišnje izgradnje knjižnične zbirke o ovom znanstveniku, a dokumentiraju sedam najvažnijih Teslinih izuma na području elektrotehnike i mehanike te srodne vizionarske misli o oblikovanju tehničkih objekata u odnosu na prirodu njihove uporabe i značenje za napredak društva: sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje; izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije; Teslin transformator; rasvjetu pomoću visokofrekvencijskih struja; sustav bežičnoga prijenosa radiosignala i energije; teleautomatiku i Teslinu turbinu.
Izložbom se posjetiteljima želi komunicirati važnost znanstvenih ostvarenja Nikole Tesle i avangardu njegovog znanstvenog razmišljanja usmjerenog ka boljitku čovjekove stvarnosti kao i pobuditi djelovanje znanstvene misli i mašte u pojedincu, naučiti razmišljati u duhu znanosti i razvijati umijeće mnogostruke primjene znanja iz područja tehnike i znanosti.
Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
Autorica stručne koncepcije, izložbe i postava: Kristina Kalanj
Stručni suradnik: Renato Filipin 

 

 


Exhibitions and events from this museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i...

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla - interaktivna prezentacija...

Posjetite novi postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama ,...

Planetarij je ponovno u funkciji!

Poštovani posjetitelji, nakon uspješno obavljene generalne reparature uređaja,...

Activities from this museum

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Interaktivna prezentacija za školske grupe Korisnici: vrtići (predškolska...

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...


Suggested Content