Mark Požlep: Southwind - Koruzna zrna, pištole in izgubljeni raj

Vabljeni na dokumentarni performans Marka Požlepa Southwind – Koruzna zrna, pištole in izgubljeni raj v četrtek, 20. avgusta ob 20. uri v Galerijo sodobne umetnosti.


Leta 2018 je Mark Požlep v CSU predstavil načrt potovanja po reki Misisipi, ki se je kot nov umetniški projekt uresničil lansko leto. S sopotnikom Maximom Berthoujem sta na parniku preplula okoli 3000 kilometrov po kultni reki in svoj projekt Southwind končala s kuhanjem ameriškega žganja moonshine.


Reka Misisipi, druga najdaljša vodna pot v Severni Ameriki, je imela pomembno vlogo v ameriški zgodovini – od kolonizacije, suženjstva in kulture do industrijskega kmetijstva in iz njega izhajajočih ekoloških problemov. S plovilom, ki ima tudi zgodovinsko in simbolično vrednost, sta Požlep in Berthou med plovbo skozi deset zveznih držav pri pridelovalcih zbirala koruzo in iz nje naposled skuhala žgano pijačo »moonshine«. Ta je bila do leta 2012 v Združenih državah prepovedana, zdaj pa postaja del nacionalen identitete in zgodovine. O poti, ljudeh in socialnih ter kulturnih razmejitvah bo Mark Požlep pripovedoval v dokumentarnem performansu.


Več o projektu: www.southwind-project.com
Več o umetniku: http://pozlepmark.com/


Predstavitev podpira Mestna občina Celje.


Exhibitions and events from this museum

ALWAYS AND FOREVER

Najlepše vabljeni na odprtje razstave v petek, 11. septembra, ob 19. uri v...

CALLING OUT FOR A HERO: ACTION BEYOND ARTIVISM

Igor Grubić, Mark Požlep, Marko Zorović Curator: Vladimir Vidmar In recent...

The Radical Reverberations of the Body – THE DUCKLING FESTIVAL 2020. Performances and exhibition

Teresa Almeida, Uršula Berlot & Sunčana Kuljiš, Lea Culetto, Maša Jazbec,...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content