GORAZD VILHAR – BOŽANSKI DETAJL

V sredo 5.1.2011 je v preddverju Cankarjevega doma potekalo odprtje razstave fotografa Gorazda Vilharja pod naslovom Božanski detajl. Slovenski umetnik, ki ustvarja in živi na Japonskem že več kot četrt stoletja, je skozi objektiv beležil izgubljene tradicije ene izmed najbogatejših kultur vsega sveta, japonske kulture. Kot zunanji opazovalec, času navkljub še vedno tujec, je ujel teme in trenutke, ki pišejo zgodovino Japonskega naroda, a so danes vedno bolj pozabljeni in zapuščeni.

Kako je biti fotograf v deželi kjer se s fotografijo ukvarja praktično vsak, kjer je čut za estetitko opazen še v najmanjši sladici ali malici, ki jo pojemo na vlaku? Gorazd Vilhar je s svojim načinom prikazovanja tako poseben in drugačen, da težko umaknemo pogled z njegovih fotografij. Kljub temu, da je Japonska danes njegov dom, še vedno fotografira s potopisno natančnostjo, s  pridihom potopisnega odkrivanja drugačnosti in predvsem z zanimanjem tudi za najmanjši detajl neke večje slike. In prav taka je Japonska, v neskončni pojedini ali pa največji paradi je premišljena prav vsaka malenkost, vsaka pika in vejica, vse je popolno.

Fotografije Gorazda Vilharja so slika nečesa večjega, izrez neke celote predstavljene na čaru fotografskega traku. Detajli so predstavljeni hkrati kot del nečesa večjega in hkrati kot zgodba sama zase v fenomenalnih barvah, teksturah in sencah. Kljub vsemu kar lahko začutimo v fotografijah, so prav toplina in intenzivost barv, tisto kar si najbolj zapomnimo. Barve v Božanskem detajlu so zamolkle, a hkrati zgovorne, so takšne, da bi še v črnobeli fotografiji zasijale.

Razstavo si lahko ogledate v preddverju Cankarjevega doma do 6. februarja.

Vir slike:http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=0205&Predstava=2274



You might also like

Miklavž

Slovenski šolski muzej v letu 2019

Summer at the Museum

III. Kongres slovenskih muzealcev