Žika Tasić: Rudnici i rudari Raše i Labina (1964.) izložba fotografija - izložba je produžena do 19.8.2023.

- Izložbeni prostor na katu Muzeja, u sklopu stalnog postava
- Organizatori: Tehnički muzej Nikola Tesla i Pučko otvoreno učilište Labin – Narodni muzej Labin

 

- Radno vrijeme: utorak–petak: 9 - 17; subota–nedjelja: 9 - 13; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.
- Ulaznica za stalni postav vrijedi i za izložbu.

O izložbi
„Trećeg dana najkraćeg mjeseca u godini davne 1964. pokojni Žika Tasić umjesto u crnu komoru svojeg foto studija silazi u crnu utrobu jame Podlabin. Dvanaest godina po dolasku u grad rudara, Tasić se pridružio tisućama svojih sugrađana koji su za život zarađivali u Istarskim ugljenokopima Raša, a serija fotografija nastala tijekom jedne rudarske smjene upotpunjuje suhoparnu industrijsku statistiku preciznih podataka o količini i kakvoći ugljena.“ (iz teksta Sandre Zloić)

Na izložbi je prikazan ciklus crno-bijelih fotografija Žike Tasića snimljenih u jami Podlabin 3. veljače 1964., tijekom jedne rudarske smjene. Fotografije se nalaze u fundusu POU Labin - Narodni muzej Labin.

Osim dokumentarističke i povijesne vrijednosti u prikazivanju industrijskog kompleksa i tehnologije rudarenja prije gotovo 60 godina, fotografije predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo o ljudima – labinskim rudarima.

Fotografije su tematski podijeljene u dvije cjeline: portrete rudara snimljenih u raznim radnim situacijama i fotografije postrojenja snimljene na površini zemlje. Rudari su svjesni fotografa - „gosta“ u rudniku i nerijetko mu poziraju na pojedinačnim ili grupnim portretima. Strojevi prikazani na fotografijama uništeni su početkom 90-ih godina, tako da izložene fotografije predstavljaju veliku vrijednost za povijest Labinštine.

Tehnički muzej Nikola Tesla u svom sastavu ima model rudnika u prirodnoj veličini, dužine oko 300 metara, koji je jedan od važnih edukativnih i atraktivnih dijelova Muzeja. Muzej također posjeduje rudarsku zbirku i istražuje industrijsku baštinu Hrvatske, tako da postoji niz poveznica za predstavljanje ove izložbe upravo ovdje.

Izložba fotografija Žike Tasića dosad je gostovala u gradovima Banovići (BiH), Baja (Mađarska) te u  Gradskom muzeju Sisak.

O autoru
Labinski fotograf Živojin Žika Tasić rođen je 20. prosinca 1925. u mjestu Kusadak u Srbiji. Fotografsku zanatsku školu završio je u Kragujevcu. Nakon školovanja zapošljava se u Fotostudiju „Vera“, a 1944. pridružio se partizanskom pokretu. Nakon Drugog svjetskog rata zapošljava se u filmskom studiju „Avala film“ kao voditelj Centralne filmske laboratorije te sudjeluje u stvaranju prvog jugoslavenskog cjelovečernjeg filma „Slavica“. Godine 1952. s obitelji se seli u Rabac u Istri te u Labinu otvara fotografsku radnju „Foto Tasić“. Tijekom svojeg radnog vijeka Tasić je fotografirao gotovo sve stanovnike Labina i okolice, brojne obiteljske svečanosti i događanja, ali i labinske rudare i rudnik, izgradnju Labina i Rapca, posjete političkih dužnosnika gradu Labinu i sl. te ga se može smatrati dokumentarnim svjedokom razvoja grada tijekom 50-ih, 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

Izložba fotografija Žike Tasića dosad je gostovala u gradovima Banovići (BiH), Baja (Mađarska) te u  Gradskom muzeju Sisak.

Kontakt: Markita Franulić markita.franulic@tmnt.hrExhibitions and events

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor koncepcije i tekstova...

Novi stalni postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Permanent exhibition

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama , osnovan je 1994. kao proširenje postava Osnove poljodjelstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Riječ je o edukativnom odjelu...

FESTIVAL ZNANOSTI 2024

Event at Technical Museum Nikola Tesla until 01.12.2023 0:00

Središnja tema Festivala znanosti 2024 je INTELIGENCIJA Termin održavanja je 22. - 27.4. 2024. Predmetni vizual je ilustrativnog karaktera. Službeni vizual objaviti ćemo naknadno...

Moon Martina Zelenika, Na početku, prije nego što nas ne bude / In the beginning before we are gone

Temporary exhibition at Technical Museum Nikola Tesla until 15.10.2023

Samostalni projekt Martine Zelenike premijerno se održava u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, na prvom katu glavne zgrade. Izložba sadrži više medija, od tradicionalnih tehnika do najnovijih digitalnih...

Vilko Žiljak – 50 godina kompjutorske grafike, retrospektivna izložba

Temporary exhibition at Technical Museum Nikola Tesla until 30.09.2023

Cilj retrospektivne izložbe Vilka Žiljka u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, 2023. godine, je dati presjek njegova rada na polju računalne grafike, od 1960-ih do danas. Izložba ističe kontinuitet...

Show all

Activities from this museum

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...

POP-IN radionice UPOZNAJMO NAŠ POSTAV!

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...


Suggested Content