Izložba „Bestijarij elektroentiteta, br. 3: Izmijenjene stvarnosti”

Radiona.org poziva na otvorenje izložbe „Bestijarij elektroentiteta, br. 3: Izmijenjene stvarnosti” koje se održava u petak, 9. prosinca u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Either you do it yourself or it ain’t going to happen.

– Clive Sinclaire, inovator i izumitelj

Izložba „Bestijarij elektroentiteta, br. 3: Izmijenjene stvarnosti” tematizira odnose između ‘uradi-sam’ pristupa i dostupnosti tehnologije za građane te njihovu uzajamnu participaciju u usložnjenom procesu s umjetnom inteligencijom.

Kroz seriju „Bestijarij elektroentiteta, br. 1.-3.” Radiona.org bavi se prezentacijama hardverskih i softverskih pojava, odnosno elektroentitetima čime želi približiti posjetiteljima mogućnosti stvaranja iz pozicije su-kreatora, aktivnu participaciju građana i nova lokalna suradnička umrežavanja. 

Izložba predstavlja su-odnos radova koji jukstaponiraju povijesne uređaje u odnosu prema ‘uradi-sam’ rješenjima, zatim antropoceni pristup s pravom na grešku u odnosu na mašinsko, strojno izvođenje aktivnosti velike preciznosti. Izložen je presjek klasika računarstva i DIY robotike do softverskih automatiziranih pristupa preko visoko-sofisticiranih, a ujedno i zastrašujućih potencijala rješenja koje nudi umjetna inteligencija. 

Prije sedam godina Radiona se u sklopu razmjene makera* na rezidenciji u Nacionalnom muzeju umjetnosti i dizajna u norveškom gradu Trondheim susreće s praksom kuriranja izložbe iz kolekcije muzeja od strane građana. Ta se pojava u međunarodnom izlagačkom kontekstu naziva Građani (kao) kustosi (eng. Citizen Curators). Inspirirani tom praksom koju do sada primjenjuju i drugi muzeji u Europi te dirnuti ingenioznošću polaznika intergeneracijskih programa naše organizacije, u sklopu izložbe postavljamo Laboratorij građana u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla.  

U sklopu prvog izložbenog Laboratorija građana izabrana umirovljenica, polaznica mnogih edukativnih programa zagrebačkih organizacija u kulturi i umjetnosti, odabire i kurira tri izloška iz muzejske zbirke Tekstilna tehnika. Time želimo otvoriti građanima mogućnost da sami uspostave odnos s muzejskim zbirkama, svojim osobnim pričama i iskustvima koje žele podijeliti s javnošću vezanim uz specifičan izloženi artefakt. 

Takav bestijarij, dijelom građanski, izložen i predstavljen zajedno s elektroentitetima i inovativnim dostignućima karakterističnim za određeno vremensko doba računarstva, postavlja mnoga pitanja koja želimo otvoriti ovom izložbom. Kakve odnose stvaramo prema uređajima koje koristimo? Što je tehnološka nostalgija i zašto volimo predmete iz prošlosti? Kakve odnose stvaramo s novom tehnologijom i koje sve scenarije vidimo kao opcije budućnosti? Što je kontekst i zašto nam je bitan? Gdje su u svemu tome ljudi, a gdje mašine?

Izlažu za Radionu: Igor Brkić, Paula Bučar, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Layla Munitić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Tomislav Tukša.
Gosti: Projekt Remote Lab, Studentske borbe robota – Marija Baković, Fran Fiminić, Ivan Grgić, Toni Grgić, Noa Galić, Filip Kuzminski, Denis Sinković, Neven Spaček, Marko Pivac, Matej Radan, Filip Zadravec, Fightbotics: Dorian Erić, Vedran Kocijan, Marta Vukoja, Udruga Gradionica – Ivan Decker, OpenAI projekt, #つぶやき Processing zajednica.
Kustosica izložbe: Deborah Hustić
Kustosica Laboratorija građana: Jasna Matun
Voditeljica zbirke Tekstilna tehnika: Kosjenka Laszlo Klemar
Za Tehnički muzej Nikola Tesla: Markita Franulić
Dizajn postava: Damir Prizmić
Dizajn: Leo Kirinčić
Vodič: Vito Menjak
Tehnička podrška postava: Hrvoje Đukez
Tisak: Adria Print Rijeka

Organizacija: Radiona.org
Partner: Tehnički muzej Nikola Tesla

Podržali: 
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Grad Zagreb
Zaklada Kultura nova

*eng. maker – tvorac, onaj koji nešto izrađuje. Vezano uz maker pokret i pojavu makerspace-a – prostora za razmjenu i transfer znanja i vještina.


Radno vrijeme: utorak–petak: 11 – 19; subota–nedjelja: 10 – 14; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno. Ulaz je besplatan.

Kontakt: Deborah Hustić, deborahhustic@gmail.com








Exhibitions and events

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor koncepcije i tekstova...

Posjetite novi postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Permanent exhibition

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama , osnovan je 1994. kao proširenje postava Osnove poljodjelstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Riječ je o edukativnom odjelu...

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Event at Technical Museum Nikola Tesla until 05.06.2024 0:00

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla - interaktivna prezentacija za školske grupe Korisnici: vrtići (predškolska dob), osnovna škola, srednja škola Vrijeme trajanja: od 30 do 60 minuta,...

Planetarij je ponovno u funkciji!

Event at Technical Museum Nikola Tesla until 31.12.2024 0:00

Poštovani posjetitelji, nakon uspješno obavljene generalne reparature uređaja, naš Planetarij biti će ponovno u funkciji od 2. siječnja 2024. Termini vodstava za grupe ugovaraju se na mail...

Od tabule do tableta – pregled telekomunikacijskih tehnika kroz povijest

Temporary exhibition at Technical Museum Nikola Tesla until 31.08.2024

Krajem 2022. obilježili smo 30 godina od pojave interneta u Hrvatskoj, a 2023. 30 godina od dobivanja nacionalne internetske (.hr) domene koja je bila ekvivalent međunarodnom priznanju Republike...

Show all

Activities from this museum

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Interaktivna prezentacija za školske grupe Korisnici: vrtići (predškolska...

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...


Suggested Content