Izložba Sretno!

U ožujku 2019. u Rudniku TMNT-a izvedene su akcije spašavanja u sklopu projekta MINERS. U projektu su sudjelovali Rudarski fakulteti iz Švedske, Irske, Austrije i Njemačke, te RGN fakultet u Zagrebu. U TMNT su se održale praktične vježbe spašavanja u rudniku, što prikazuje ova izložba. Izloženi su i muzejski predmeti vezani uz spašavanje u rudnicima.

Rudarstvo postoji od prapovijesti, a uz napredak tehnologije rudnici su se kopali sve dublje u Zemljinu koru. Opasnost koja je oduvijek bila vezana uz rudnike jest urušavanje, ali se najviše strahuje od požara i eksplozija. Oni se ne događaju često, no kao posljedicu imaju velike materijalne gubitke i tragične ishode, opasne po život rudara.
Rad u rudniku svrstava se među najopasnija zanimanja. Kako bi se opasnost svela na minimum te smanjio broj stradalih, velika pozornost pridaje se sigurnosti u rudnicima. Spašavanje u rudnicima s ubraja se među najteža, ali i najčasnija ljudska nastojanja spašavanja života. Požari i eksplozije u rudnicima i dalje su prisutni unatoč kontroli potencijalnih opasnosti.

Najveća rudarska nesreća na prostorima Hrvatske dogodila se 28. veljače 1940. u Raši, uslijed eksplozije metana i ugljene prašine. U dokumentima se navode različiti podaci o broju poginulih i ozlijeđenih. Prema službenom popisu, u rudnik je te večeri sišlo 436 rudara, a točan broj stradalih nikada nije utvrđen. Ni danas, osamdeset godina poslije, još se ne zna stvarna i konačna istina o toj rudarskoj tragediji, a uzroci eksplozije ostali su nerazjašnjeni. Prema zapisima koji se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu, smrtno je stradalo 186 rudara. Procjenjuje se da je uslijed zadobivenih rana i trovanja umrlo još toliko rudara. Ta je podzemna katastrofa druga po opsegu u Europi.

U većini rudnika u svijetu povećava se proizvodnja uz smanjenje broja osoblja. Istodobno se povećavaju dubine kopanja i širine rudnika. To neprestano mijenjanje rudarskog okruženja zahtijeva sofisticirana rješenja za projektiranje i rad rudnika. 
Na rudarskim studijima širom svijeta razvijaju se strategije za obuku studenata u rješavanju izvanrednih situacija u rudniku te za pružanje praktičnog iskustva upravljanja potencijalnim scenarijima nesreća i katastrofa pod zemljom. Obuka studenata za procedure spašavanja iz rudnika, upravljanje kriznim situacijama i zaštitu sigurnosti rudara jedinstven je način da se mladim inženjerima istakne važnost sigurnosti u rudniku. Upravo takva obuka bila je dio projekta MINERS, a održala se u muzejskom rudniku TMNT.

Model rudnika ispod prostora Muzeja izgrađen je 1963., u duljini od 360 m, za ilustraciju podzemne eksploatacije mineralnih sirovina. U Rudniku su izloženi, u prirodnoj veličini pojedini elementi bivših zagorskih ugljenokopa: Konjšćina, Ivanec i Golubovec. Također su prikazani istarski ugljenokopi, i to dio rudnika kamenog ugljena Raša. Osim prikaza pojedinih radilišta prikazane su i popratne rudarske prostorije: ulazni portal s niskopom, navozište, priručno skladište alata, skladište eksploziva, protupožarni zidovi, stari rad, transportni i ventilacijski hodnik, jamski zahod, vjetrena stanica i ostali prateći sadržaji. Kako bi se što slikovitije prikazao ugođaj rudnika ugrađeno je stotinjak tipova podgrada od različitoga materijala.
Rudnik Tehničkog muzeja Nikola Tesla tijekom 57 godina postojanja već "ulazi u ozbiljnu životnu dob rudarenja bogatijega rudnog ležišta". Kroz Rudnik jedosad prošlo gotovo 2,5 milijuna posjetitelja.

Autorica izložbe je Davorka Petračić, muzejska savjetnica.

Zahvaljujemo pojedincima i ustanovama na suradnji te ustupljenim fotografijama i filmovima: 
Vedranu Kosu, Narodni muzej Labin; HRT-u, Daliboru Kuhineku, Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Realizacija izložbe potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture RH.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050
marijo.zrna@tmnt.hr


Exhibitions and events

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor koncepcije i tekstova...

Prva na Jadranu, izložba o prvoj trajektnoj liniji na istočnoj obali Jadrana

Guest exhibition at Technical Museum Nikola Tesla until 27.06.2021

Tehnički muzej Nikola Tesla, galerija hale A, 1. kat Radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno Za izložbu vrijedi ulaznica za stalni...

FESTIVAL ZNANOSTI

Guest exhibition at Technical Museum Nikola Tesla until 15.05.2021

Zadovoljstvo nam je najaviti još jedan Festival znanosti koji će se i ove godine u specifičnim okolnostima održavati u Hrvatskoj. Sva događanja dostupna su na web stranici...

Activities from this museum

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...

POP-IN radionice UPOZNAJMO NAŠ POSTAV!

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...


Suggested Content