Anja Kralj, Črka na črko

Mlado ustvarjalko Anjo Kralj že dolgo navdušujejo pisave, ki izgledajo tako, kot da so napisane na roko. Ravno v desetletju po letu 2000 je bil v tipografskem svetu velik porast uporabe takšnih pisav v grafičnem oblikovanju, zato je tudi sama oblikovala svojo prvo ročno izdelano tipografijo, ki se jo je lahko uporabljalo digitalno.


Preplet vseh zanimanj, spoznavanja tehnike in zakonitosti oblikovanja črk so vodile v eksperiment ilustriranih črk. Nastala je serija, kjer je 25 dni zapored vsak dan oblikovala novo ilustrirano črko. Po zanimivem in izzivov polnem mesecu se je odločila, da bo nadaljevala z novo serijo črk in številk na internetnem izzivu 36 Days of Type (36 dni tipografije), kjer oblikovalci iz celega sveta 36 dni oblikujejo vsak dan novo črko in kasneje številko, jih med sabo delijo, komentirajo in s tem navdihujejo drug drugega, hkrati pa širijo zavedanje o tem, da je tudi tipografija lahko zabavna in očarljiva. Z namenom snovanja zaokrožene serije je začela razvijati karakteristično lahkotne in barvite črke, pri vsaki črki je želela eksperimentirati v drugo smer, hkrati pa je ves čas iskala tanko mejo, kjer je črka še vedno prepoznana kot črka in ne le kot oblika. V okviru natečaja je bila prepoznana med sooblikovalci kot izjemna oblikovalka, njene črke pa so bile predstavljene kot odlične v svoji kategoriji.


ANJA KRALJ se je po končani Gimnaziji Velenje vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je leta 2016 zaključila študij Industrijskega oblikovanja. Že med študijem sta jo zanimala grafično oblikovanje in ilustracija. Kot grafična oblikovalka in ilustratorka je sodelovala s številnimi slovenskimi in tujimi organizacijami in podjetji in za svoje delo leta 2013 prejela priznanje za odlično slovensko oblikovanje Brumen. Trenutno deluje tudi kot umetniška in tehnična direktorica pri založniški hiši Adria Media.


Anja Kralj, Črka M, 2019, digitalna ilustracija


Exhibitions and events

Majda Kurnik (1920–1967)

Permanent exhibition

V četrtek, 8. oktobra bomo ob 19. uri na Velenjskem gradu odprli stalno razstavo ob 100-letnici rojstva slovensko-srbske slikarke Majde Kurnik. Mnoga njena pomembna dela so po večletnih...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content