Muzejski večeri - dr. Ali Žerdin: Časopis, prvi odtis zgodovine

Vabimo vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri z naslovom Časopis, prvi odtis zgodovine. Dr. Ali Žerdin je urednik in publicist, ki se je z novinarstvom začel ukvarjati že kot študent sociologije na Fakulteti za družbene vede. Sodeloval je s časopisom Tribuna, bil je novinar in odgovorni urednik Radia Študent, novinar Mladine, ter nato še urednik Dnevnikove priloge Objektiv, odgovorni urednik Dnevnika, od leta 2010 je urednik Sobotne priloge Dela. Zadnjih dvajset let se ukvarja tudi z zbiranjem starih časopisov, ki so združeni v Muzej tiska.


--------


Misel, da je časopis prvi grobi osnutek zgodovine, pripisujejo založniku ameriškega Washington Posta Philu Grahamu. Ko je Graham misel izrekel, je povedal tudi, da gre za nemogočo nalogo. Aprila 1963, ko je Graham nagovoril časopisne novinarje, sta se za pravico prve noči, ko gre za beleženje grobih osnutkov zgodovine, spopadala radio in časopis. Pol leta pozneje, ko je bil ubit John F. Kennedy, je čast beleženja prvega osnutka zgodovine pripadla televiziji. Z internetom se je vse spremenilo.


In vendar. Premnoga slovenska podstrešja hranijo časopisne izvode iz leta 1980 ali 1991. Josip Broz se je ob smrti kvalificiral na ugledne svetovne naslovnice. Ob smrti kraljice Elizabete ni bilo dvoma. Fotografija pristanka na Luni je motiv z naslovnic praktično vseh svetovnih časnikov. Teroristični napad na Svetovni trgovinski center 11. septembra 2001 je bila prva velika novica 21. stoletja. Res je tudi, da se zgodovina ne dogaja vsak dan.


Star časopis je predmet, ki spada v kanto za reciklažo, na odpad. A časopis beleži čas, zgodovino. Hkrati je zapis in materialni ostanek zgodovine. Osnutek zgodovine je zgodovinski predmet. Kot situla, amfora, bolnišnični rekvizit v bolnici Franji ali zaklad. Odpad je lahko zaklad.


dr. Ali Žerdin


--------


S predavanjem obeležujemo 80 let Partizanske tiskarne Slovenija. Vstop prost!


Exhibitions and events from this museum

Po sledi Merkurja: Idrija - Almadén

Mestni muzej Idrija Vas vabi na odprtje nove stalne razstave Po sledi...

Zgodbe, vklesane v čas

Na dan muzejev, v petek, 18. maja 2018, na široko odpiramo vrata našega muzeja...

Muzejski večeri - dr. Ali Žerdin: Časopis, prvi odtis zgodovine

Vabimo vas na predavanje iz cikla Muzejski večeri z naslovom Časopis, prvi...

Tihotapka Melhiorca na obisku pri Steinbergu: Odprtje razstave ilustracij Irene Gubanc in predstavitev slikanice

Mestni muzej Idrija in Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica lepo vabita na...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content