NOĆ MUZEJA 2022.

NOĆ MUZEJA 2022

Tehnički muzej Nikola Tesla će u okviru ovogodišnje "Noći muzeja" predstaviti svoje tri izložbe kroz online vodstva njihovih autora. Muzej će biti zatvoren za javnost.

Vodstva će se moći “uživo” pratiti na fb profilu Tehničkog muzeja Nikola Tesla prema satnici u nastavku. Izložbe su inače dostupne posjetiteljima u radno vrijeme Muzeja.

ŽENE I TEHNIKA – IZLOŽBA RODNO INKLUZIVNE TEMATIKE

Kroz izložbu će vas provesti jedna od autorica koncepta i kustosica izložbe Kosjenka Laszlo Klemar. Javljanje “uživo” na fb stranici TMNT-a započinje u 19.30 sati.

Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i na propitivanje utjecaja razvoja znanosti i tehnologije (znanstvenih otkrića i tehničkih izuma) na život i društveni status žena, s naglaskom na radnu sferu.
Sve do osamdesetih godina 20. stoljeća žene su bile uglavnom zanemarene u povijesti znanosti i tehnologije. U novije vrijeme ne samo da je "otkriven" velik broj zaslužnih znanstvenica i izumiteljica, a neke od njih našle su svoje mjesto i u "službenim" povijesnim pregledima, nego su i istraženi i dokumentirani složeni društveno-povijesni procesi te često slabije vidljivi faktori koji su uzrokovali njihovu povijesnu nevidljivost. Izložba uključuje priče o istaknutim znanstvenicama, ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima te o čitavom nizu anonimnih žena koje su usprkos tome što su bile osuđene na drugorazredne, repetitivne, slabo plaćene poslove uspjele zadužiti znanost. Bez njihova doprinosa znanost i tehnologija kakve danas poznajemo bile bi bitno drukčije.

Izložba se koncepcijski oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Sastoji se od više cjelina interpoliranih u stalni postav koje postojeći izložbeni narativ dopunjuju komplementarnim, čiji je fokus izmijenjen i usmjeren na žene. Dva paralelna narativa ne upućuju na dvije povijesti ("žensku" i "mušku"), već apostrofiraju potrebu za revizijom općeprihvaćenog, uvriježenog znanja.

https://tmnt.hr/izlozba?id=8212

IZLOŽBA KAD ZEMLJA ZATRESE

Kroz izložbu će vas provesti autor stručne koncepcije Zvonimir Drvar. Javljanje “uživo” na fb stranici TMNT-a započinje u 20.30 sati.

Svim stanovnicima Zagreba zauvijek će u sjećanju ostati rano nedjeljno jutro 22. ožujka 2020. kad je potres magnitude 5,5 prema Richterovoj skali pogodio glavni grad Hrvatske. Učinio je veliku štetu u staroj gradskoj jezgri, ali i izvan nje, pogotovo u području epicentra u blizini prigorskog naselja Markuševca, pri čemu je uzeo jednu ljudsku žrtvu. Potres te jačine očekivao se dugo, no kako se potres ne može predvidjeti, uvijek nas iznenadi svojom neočekivanom pojavom, trešnjom tla i strahom. Mnogobrojna podrhtavanja tla koja su uslijedila dala su nam do znanja kako je naša Zemlja živ planet i kako su potresi jedna od manifestacija burnih događanja u unutrašnjosti našeg planeta. Nažalost, krajem 2020. dogodio se još jači i teži potres na području Banovine, magnitude 6,2 prema Richterovoj skali. Iako nepovezan sa zagrebačkim potresom, taj je potres dodatno pokazao koliko štete može izazvati, nažalost i u vidu ljudskih žrtava. Svjedoci smo podrhtavanja tla i mjesecima nakon potresa.
Potaknuti potresima koji su tijekom 2020. pogodili središnju Hrvatsku, Tehnički muzej Nikola Tesla organizira izložbu „Kad Zemlja zatrese“. Cilj je izložbe upoznati građane s mehanizmima nastanaka potresa i obrazložiti uzroke potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku. Koncipirana je tako da se najprije daje uvid u osnove potresa, njihovu pojavu, manifestaciju, značenje, mjerenje jačine i popratne aktivnosti. Zatim se daje kratak osvrt na povijesni prikaz potresa na području središnje Hrvatske i njihovo značenje. Drugi dio izložbe posvećen je upoznavanju regionalne geotektonske strukture središnje Hrvatske, a potom se daju stručni osvrti na dva glavna potresa koja su tijekom 2020. pogodila središnju Hrvatsku – zagrebački i banovinski.

https://tmnt.hr/izlozba?id=8229

IZLOŽBA ODAŠILJAČI I VEZE – 95 GODINA RADIODIFUZIJE U HRVATSKOJ

Kroz izložbu će vas provesti njezin autor Goran Rajič. Javljanje “uživo” na fb stranici TMNT-a započinje u 21.30 sati.

Izložba je realizirana u suradnji s kompanijom Odašiljači i veze d.o.o., a nastala je povodom 95 godina radija i 65 godina televizije u Hrvatskoj.

Nedvojbeno je da je radiodifuzija, opredmećena u dvama ikoničkim fenomenima – radiju i televiziji, u dobroj mjeri obilježila 20. stoljeće te utrla put današnjoj prevlasti multimedije, što se ogleda u posvemašnjoj umreženosti te sve većoj konvergenciji srodnih komunikacijskih tehnologija. Posljedice radija i televizije na razvoj društva bile su slojevite i višeznačne. Radio i televizija bili su ključni u izgradnji demokratskog i pluralnog društva. Tijekom 95 godina razvoja, posve dominantno sve do pojave interneta – "mreže svih mreža", radio i televizija predstavljali su ključan izvor informacija i zabave te su postali simbolima masovne potrošačke i popularne kulture. Danas pak radiodifuzija živi svoju drugu mladost kroz upotrebu digitalne tehnologije i različitih tehnika multipleksiranja koje su omogućile uvođenje novih sadržaja i usluga uz optimalnije iskorištavanje radiofrekvencijskog spektra i veću rentabilnost. 

U 95 godina postojanja radiodifuzije u Hrvatskoj, tvrtka Odašiljači i veze praćenjem i primjenom moderne tehnologije te svojim inovativnim rješenjima i stalnim ulaganjima u stratešku infrastrukturu omogućila je tehnološku evoluciju radiodifuzije na tlu Hrvatske i bivanje u tijeku sa svjetskim trendovima razvoja. Danas, osim ostalih dostignuća, OIV digitalnim televizijskim signalom s 214 odašiljačkih lokacija te radijskim FM signalom sa 77 odašiljačkih lokacija, pokriva 99 posto stanovništva Hrvatske, dok s eksperimentalnim digitalnim radijskim signalom (DAB+) opslužuje više od tri milijuna stanovnika.

Izborom reprezentativnih predmeta iz zbirke Radijska i televizijska tehnika Tehničkoga muzeja Nikola Tesla te predmeta upotrijebljenih u kompaniji Odašiljači i veze odajemo počast značajnoj obljetnici radiodifuzije na tlu Hrvatske kao i gotovo stoljetnom trudu domaćega radnog i intelektualnog potencijala u toj tvrtki. Odašiljači i veze našim su kućanstvima osigurali prijam kvalitetne, pouzdane i u tehnološkom smislu napredne usluge. Između ostalog na izložbi će se moći vidjeti različiti radijski i televizijski odašiljači, te širok izbor radijskih i televizijskih aparata korištenih u Hrvatskoj od samih početaka radija i televizije. Sve je popraćeno fotografijama najznačajnijih lokacija na kojima su smješteni odašiljači OIV-a diljem Hrvatske, a prateći podaci otkrivaju nam manje poznate podatke o veličini, razgranatosti i zahtjevnosti održavanja mreže na kojoj počiva radiodifuzija u Hrvatskoj.

Prvi radioodašiljač u Zagrebu proradio je 15. svibnja 1926. kao rezultat napora utemeljitelja Radio-kluba Zagreb, a proizvela ga je njemačka tvrtka Telefunken iz Berlina. Povodom tridesete godišnjice radija, 15. svibnja 1956. s antena montiranih na Tomislavovom domu na zagrebačkom Sljemenu kreće emitiranje televizijskog programa koji se mogao pratiti na tridesetak za tu priliku nabavljenih njemačkih televizora Schaub Lorenz koji su bili razmješteni na frekventnim mjestima u gradu. Deset godina kasnije, s probnim radom započinje i emitiranje televizijske slike u boji. U studenom 2017. šesnaest radijskih postaja u RH počelo je s probnim emitiranjem digitalnog radija, a koncem prošle godine u Hrvatskoj se s postojećeg DVB-T sustava odašiljanja prešlo na novi DVB-T2 sustav koji je nadogradnja europskog standarda za zemaljsku digitalnu televiziju. Danas Hrvatska broji gotovo 1,5 milijun radijskih pretplatnika i 1,3 milijuna televizijskih pretplatnika kojima je usluga osigurana primjenom moderne tehnologije, a ključna uloga u izgradnji i unaprjeđenju potrebne infrastrukture pripada upravo kompaniji Odašiljači i veze d.o.o.

https://tmnt.hr/izlozba?id=8148


Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, ZAGREB

01/4844-050, marijo.zrna@tmnt.hr


 


Exhibitions and events from this museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i...

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla - interaktivna prezentacija...

Posjetite novi postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama ,...

Planetarij je ponovno u funkciji!

Poštovani posjetitelji, nakon uspješno obavljene generalne reparature uređaja,...

Activities from this museum

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Interaktivna prezentacija za školske grupe Korisnici: vrtići (predškolska...

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...


Suggested Content