Muzejski večeri – akad. dr. Kajetan Gantar: Spomini na Idrijo in bratranca inž. Ivana Gantarja

Kajetan Gantar se je rodil 11. oktobra 1930 v Ljubljani. Je dr. literarnih znanosti, klasični filolog in prevajalec ter upokojeni redni profesor za latinski jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V slovenščino je prevedel ali posodobil najpomembnejša dela antične književnosti. Spričo svoje delavnosti in predanosti poklicu, ki ga je jemal kot poslanstvo, je bil iskan gostujoči redni profesor, predavatelj na mednarodnih kongresih, simpozijih in drugih znanstvenih srečanjih.


Dr. Kajetan Gantar je povezan tudi z Idrijo. Njegov oče Kajetan Gantar, rojen 6. avgusta 1901, izhaja iz rudarske družine. S svojo razgledanostjo je na življenjsko pot mladega Kajetana vplival tudi bratranec inž. Ivan Gantar. Slednji je v Idriji pustil močan pečat kot dolgoletni delavec in tehnični direktor Rudnika živega srebra Idrija. Znan je bil tudi po svojem aktivnem delovanju v širšem družbenem življenju ter kot varuha rudniške dediščine.


Akademik dr. Kajetan Gantar ima izjemen spomin tako za zgodovinska dogajanja kot za lastno življenjsko pot in širše družbene razmere, kar zagotovo obeta še en zanimiv muzejski večer.


Na dogodku je potrebno upoštevati veljavne ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS CoV-19.


Exhibitions and events from this museum

Po sledi Merkurja: Idrija - Almadén

Mestni muzej Idrija Vas vabi na odprtje nove stalne razstave Po sledi...

Zgodbe, vklesane v čas

Na dan muzejev, v petek, 18. maja 2018, na široko odpiramo vrata našega muzeja...

Tina Koder Grajzar: DVOGOVORI, pregledna razstava izdelkov z avtorsko idrijsko čipko

O AVTORICI IN NJENI RAZSTAVI Tina Koder Grajzar, rojena leta 1979, prihaja iz...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content