Dani Nikole Tesle

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. U nastavku možete naći program predavanja i radionica koje će se održati 27. i 28. siječnja 2021. Predavanja i radionicu moći ćete pratiti isključivo putem putem Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a.

Voditelji programa: Katarina Ivanišin Kardum, Renato Filipin i Marijo Zrna, TMNT

Predavanja će trajati do 45 minuta, a gledatelji će biti u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja na Facebook profil TMNT-a. Od 1. veljače 2021. snimke predavanja i radionice bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.


srijeda, 27.1.2021. u 17 sati

OSTAVŠTINA NIKOLE TESLE

Predavač: Renato Filipin, TMNT, Zagreb

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili Teslin rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost. Uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla TMNT-a, na predavanju će biti i riječi o bežičnom prijenosu signala, Teslinom doprinosu na tom području i tornju na Long Islandu.

Renato Filipin viši je kustos TMNT-a i voditelj Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla. 1997. diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te se iste godine zaposlio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Brojnim edukativnim programima, uključujući interaktivna vodstva u Demonstracijskom kabinetu TMNT-a promiče lik i djelo Nikole Tesle. Suautor je putujuće izložbe Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet, koja je do sad gostovala u Parizu, Madridu, Bratislavi, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Brnu, Slavonskom Brodu i Novoj Gradišci.


srijeda, 27.1.2021. u 18 sati

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA POMOĆU RADIO VALOVA

Predavač: Vibor Jelić, Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Kako astrofizičari istražuju svemir pomoću radiovalova? Što sve emitira radiovalove u svemiru te kako ih možemo uhvatiti na Zemlji? Kako izgleda Mliječna staza promatrana pomoću radiovalova i što možemo saznati o njezinim magnetskim poljima? Kako astrofizičari pomoću radioteleskopa tragaju za zračenjem iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru? Odgovore na ova i brojna druga pitanja saznat ćete za vrijeme predavanja Istraživanje svemira pomoću radiovalova.

Vibor Jelić astrofizičar je s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu te voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku. Diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je doktorat iz astrofizike stekao na Sveučilištu u Groningenu (Nizozemska). Stručno se usavršavao kao poslijedoktorand na Nizozemskom institutu za radioastronomiju (ASTRON) te na Institutu za astronomiju Kapteyn Sveučilišta u Groningenu (Nizozemska). Područja njegovog istraživanja su vezana za međudjelovanje između međuzvjezdane tvari i magnetskih polja u Mliječnoj stazi te potrazi za zračenjem starim oko 13 milijardi godina, iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru.

četvrtak, 28.1.2021. u 17 sati

STRUJI STRUJA - radionica 

Što je struja? Što je elektromotor, a što generator? Koliko je razumijevanju i korištenju struje doprinio naš veliki znanstvenik Nikola Tesla? Sve će to saznati sudionici / gledatelji radionice Struji struja kroz prezentaciju i praktičan rad, spoznavajući osnove električne struje, princip magnetskog polja te proces proizvodnje električne energije.
Radionica je namijenjena starijima od 8 godina. Za one koji žele sudjelovati u praktičnom dijelu radionice potreban je sljedeći materijal: 1 AA baterija, cca. 50 cm vrlo tanke bakrene žice (ø<0,5 mm) i tri okrugla neodimijska magneta, ø15 mm x 2 mm.

Voditelji: Katarina Ivanišin Kardum, TMNT i Petar Vrpoljac, student
Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
Autori: Katarina Ivanišin Kardum, Marijo Zrna i Petar Vrpoljac
Stručni suradnici: Ana Sušac, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Zvonimir Ambruš, TMNT


četvrtak, 28.1.2021. u 18 sati

ATMOSFERSKA PRAŽNJENJA


Predavačica: Nina Stipetić, Zavod za visoki napon i energetiku, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Izniman znanstvenik i izuzetan čovjek – Nikola Tesla, zbog svojih je istraživanja nerijetko nazivan i Gospodarom munja. Mnogi ga smatraju najvećim genijem svih vremena. Kada se spominje datum njegova rođenja, naglašava se kako je rođen u noći između 9. i 10. srpnja 1856., kada su munje parale nebo – kao da se podmeće slutnja da je nevrijeme te noći već predodredilo Nikolin život. No što su zapravo munje, kako nastaju i što o njima znamo danas, poslušajte na predavanju Atmosferska pražnjenja. Kako se određuju lokacije udara munja te koje su praktične primjene znanja o munjama teme su kojima se bave znanstvenici s FER-a.

Nina Stipetić doktorandica je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na Zavodu za visoki napon i energetiku. Zajedno s grupom koju čine prof. dr. sc. Ivo Uglešić, prof. dr. sc. Viktor Milardić, doc. dr. sc. Božidar Filipović-Grčić i dr. sc. Bojan Franc članica je Laboratorija visokog napona u kojem se vrše visokonaponska ispitivanja i pokusi, te održava i koristi Sustav za lociranje atmosferskih pražnjenja.Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050
marijo.zrna@tmnt.hr


Exhibitions and events from this museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i...

Muzejski tramvaj izvan prometa

Poštovani posjetitelji, daljnjeg muzejski tramvaj biti će izvan prometa....

Sretno!

U ožujku 2019. u Rudniku TMNT-a izvedene su akcije spašavanja u sklopu...

Izložba 'Bezbroj lica periodnog sustava elemenata'

Na početku nove školske godine korisno je na zanimljiv i poučan način upoznati...

Activities from this museum

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...

POP-IN radionice UPOZNAJMO NAŠ POSTAV!

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...


Suggested Content