(Avto)portret tako in drugače

(AVTO)PORTRET TAKO IN DRUGAČE

Dijakinje in dijaki 1. a in 1. b Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina

 

  1. 1.–2. 2. 2020

Odprtje razstave bo v torek, 28. januarja 2020, ob 13. uri

V Pilonovi galeriji Ajdovščina napovedujemo odprtje razstave likovnih del dijakinj in dijakov 1. a in 1. b Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

 

V torek, 28. januarja 2020 bomo v Pilonovi galeriji odprli razstavo fotografij ter grafik 39 dijakinj in dijakov 1. letnika gimnazijske smeri SŠ Ajdovščina, nastalih skozi skupinsko in individualno ustvarjanje pod mentorstvom profesorice Damjane Plešnar ter kustosinje Tanje Cigoj.

 

Tematiko likovne delavnice, ki se je v lanskem letu odvrtela že šestnajstič zapovrstjo, so tokrat začrtala dela dveh vodilnih slovenskih ekspresionistov – Vena Pilona ter Božidarja Jakca (razstava Veno Pilon in Božidar Jakac. 50 let prijateljstva je bila v Pilonovi galeriji na ogled v jesenskih mesecih 2019). Njune risbe, slike, grafike in fotografije, nastale za časa študija na Akademiji v Pragi ter tiste, ki so osvetlile njuno več kot polstoletno prijateljstvo (in občasno druženje), so usmerile tok našemu razmišljanju k portretni podobi, avtoportretu ter današnji (samo)podobi. Skozi ustvarjanje smo poskušali - tudi slogovno ter z izbrano likovno zvrstjo - slediti razstavljenim delom ter občutju časa, v katerem so ta nastajala. Obenem smo si za izziv postavili soočenje klasičnega likovnega motiva s selfijem. Navdih svojim delom so dijaki zajemali iz različnih primerov znotraj umetniške smeri ekspresionizma, zgodovine portreta in avtoportreta v sliki ter fotografiji. Ob tem so skozi risbo in fotografijo, s pomočjo zrcal in njihovih kompozicij poustvarjali in uprizarjali različna občutja in stanja. Zajeto v fotografsko podobo so nato v črti prenesli v grafični tehniki jedkanice ter suhe igle.  

 

V razstavo nas bodo na odprtju z uvodnim programom popeljali dijakinje in dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

 

Ob razstavi smo v Pilonovi galeriji izdali tudi zgibanko z reprodukcijami del ter s spremljajočo besedo Andreja Rutarja, ravnatelja SŠ Ajdovščina, Damjane Plešnar, prof. likovne umetnosti in kustosinje Tanje Cigoj, oblikovanje pa je delo Primoža Breclja.

 

Na ogled razstave (AVTO)PORTRET TAKO IN DRUGAČE, ki je za vse obiskovalce brezplačen, vas vabimo do nedelje, 2. februarja 2020.

 

 

 

 

Pilonova galerija Ajdovščina

Prešernova ulica 3, 5270 Ajdovščina

T +386 5 368 91 77

pilonova.galerija@siol.net

www.venopilon.com

 

Odpiralni čas:

torek – petek, od 9. do 18. ure; sobota, nedelja, od 15. do 18. ure; ponedeljek in prazniki: zaprto.

 


Exhibitions and events from this museum

We don't have anything to show you here.

Activities from this museum

KNJIŽNICA PILONOVE GALERIJE AJDOVŠČINA ODPIRA SVOJA VRATA

Knjižnica Pilonove galerije odpira svoja vrata Pilonova galerija...


Suggested Content