MARKO BRECELJ: LOŽACIJA NESPRIJAZNJENEGA

MARKO BRECELJ: LOŽACIJA NESPRIJAZNJENEGA


Galerija Loža Koper, 31.05.2024 - 15.09.2024


Variacija začasne postavitve iz plenic muzejske samoniklosti iz zbirk Muzeja Marka Breclja v nastajanju. Nadaljujemo njegov poslednji monumentalni performans Posprava. Prilagoditve posameznim mentalnim in fizičnim prostorom obujajo majhen delček repa, ki ga je njegov bleščeči komet pustil za sabo.


S psihološkega gledišča doživljamo drugi zakon termodinamike kot frustracijo. Tukaj in tokrat pa je razkroj okronan v spodobno maziljeni Galeriji Loža. V edinem ohranjenem gotskem rotovžu današnje države. Na krhkih proizvodih Brecljeve pameti drema patina. Ljubljene (ali osovražene) osebe, žal živali, umetnika, tu ne predstavljajo le relikvije, rekviziti iz mehkoterorističnih akcij, javnih protestov, ki jih je snoval in izvajal, videodokumenti, zvočni zapisi, muzejski predmeti in nemuzejske plesni. Poanta razstave je dosežena predvsem, če se da iz njih razbrati posebno stanje duha. Še najbolj idealno bi lahko Marka Breclja (1951-2022) ponotranjili kot mentalno orodje. Kot navodila za uporabo življenja.


Marko Brecelj, avtentični deloholik, je živel, kot so živeli in delali ljudje v teh krajih po drugi vojni, ko so gradili človeku naklonjeni družbeni sistem; veselo in udarniško; v pregovornem izogibanju konfortnosti in konformnosti; zvest sebi in preteklosti generacije, ki se je odlikovala z zanosom spreminjanja in ne sprejemanja danosti.


Drugi od ključev postavitve se skriva v dihotomiji deložacija/ložacija. Med pričujočo Ložacijo, ki brsti v milosti Njegovega Bržanstva in deložacijo Društva prijateljev zmernega napredka leta 2015, njeno nemilo predhodnico. Vmesni prostor med poloma je na nepovratnem vektorju časa zaznamovala entropija. Detajle dopolnjuje pred in po-kovidno delovanje netopirjev, je rezultat njihove presnove, zamakanja in neplemenite plesni. Del razseljenega arhiva pa je preživel tudi poplavo. (Vasja Cenčič)


Foto: Koper, 28.10.2002 “Well go Home!", performans ob vsidranju Nato letalonosilke George Washington v koprskem pristanišču


Fotograf: Zdravko Primožič /FPA


Exhibitions and events

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content