Drugačna krajina, Anja Jerčič Jakob, Stojan Knežević, Nataša Tajnik Stupar

V napredni civilizaciji se je eksplozivno razvijala tehnologija, ki je navidezno v službi človeka, opazimo pa lahko, da ga tudi podredi, nadzoruje in odmika od občutljivosti do okolja in sočloveka. Umetnost in njeni protagonisti pa želijo pritegniti pozornost, predramiti človeštvo in ga tudi šokirati. Upor, kritika, demonstracija osebnega odnosa do tega trenutka se izraža v njihovih delih. Neurbane krajine so nastale kot izhodišče drugačnih krajin treh slikarjev: Anje Jerčič Jakob, Stojana Kneževića in Nataše Tajnik Stupar, mnoge so povezane z Velenjem in okolico. Združuje jih predvsem empatija in družbeno kritični odzivi do neposredne krajine in pokrajine kot širšega življenjskega okolja. Svoj odnos vsi trije prezentirajo preko različnih tehnik in akcentov na drugačnosti, bodisi v realni podobi, abstrahiranih interpretacijah in opozorilnih namigih o brezvestnem poseganju v naravo, v izpostavljanju procesiranja in snovnosti slik.


ANJA JERČIČ JAKOB (roj. 1975) je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani leta 2000 končala študij slikarstva, leta 2004 magistrski študij grafike, leta 2007 pa še slikarstva. Od leta 2016 je zaposlena kot docentka za področje slikarstva na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot likovna ustvarjalka deluje na področju slikarstva, grafike in ilustracije. Živi in ustvarja v Ljubljani.



STOJAN KNEŽEVIĆ (roj. 1979) je slikarstvo študiral na ALUO v Ljubljani. Svoja dela je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejel je dve nagradi Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Ustvarja tudi avtorsko glasbo, ki jo je v različnih zasedbah in pod lastnim imenom predstavil na več albumih. Kot restavrator je zaposlen v Muzeju Velenje. Živi in ustvarja v Velenju in Topolšici.



NATAŠA TAJNIK STUPAR (roj. 1974) je leta 1999 diplomirala na ALUO v Ljubljani, smer slikarstvo, pri prof. Gustavu Gnamušu in dr. Jožetu Muhoviču. Leta 2002 je zaključila magistrski študij na isti ustanovi. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in likovna pedagoginja na Gimnaziji Velenje-umetniški gimnaziji likovna smer. Ukvarja se slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti.


Kustosinja razstave: mag. Milena Koren Božiček


Razstava bo na ogled do 21. 1. 2023.


Exhibitions and events

Majda Kurnik (1920–1967)

Permanent exhibition

V četrtek, 8. oktobra bomo ob 19. uri na Velenjskem gradu odprli stalno razstavo ob 100-letnici rojstva slovensko-srbske slikarke Majde Kurnik. Mnoga njena pomembna dela so po večletnih...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content