Gaming Playground 2

Tehnički muzej Nikola Tesla i Radiona.org Makerspace pozivaju na izložbu “Gaming Playground 2 – Igra kao poticaj na promišljanje, igra kao pravo na dokolicu” koja se može pogledati u TMNT od 27. studenoga do 10. prosinca 2020. u radno vrijeme Muzeja.
Izložba je postavljena na katu hale A - stalnog postava i za nju vrijedi ulaznica za muzej.

Već dugi niz godina raste mi uvjerenje da civilizacija nastaje i razvija se u igri i kao igra.
– Johan Huizinga, Homo Ludens (1938.)

Nakon pet godina Radionin kolektiv vraća se temi igraćih naprava i konceptima igrivosti u širokom kontekstu retro igara, konzola, uređaja, kutija i robota te promišljanja načina na koji razvijamo i vidimo pojam igre.
Lab se ovime također vraća i teoretičaru Johanu Huizingi koji u svojoj knjizi  (1938.) razmatra različita polazišta prema koncepcijama, načinima, pojavama i mjestima za razvijanje i prakticiranje igre kroz raznovrsne spektre otjelovljene u oblicima nekih ritualnih i društvenih komponenti. Predstavljeni autori radova to nastoje pratiti u spektru od dječje igrivosti do ‘odraslog’ senzibiliteta za igru i razvijanje imaginacije.

Sam koncept igre, kako autor navodi, pokazuje „urođenu ljudsku potrebu za ritmom, skladom, promjenom, izmjenom, kontrastom i vrhuncom” radnje slijedeći svoju dramaturgiju. Stoga je jasno da igra kao spekulativna forma suvereno vlada velikim teritorijem ljudskog uma i narativima dramaturške imaginacije.

Igra tako može biti inovativno istraživanje zakucima vlastitoga uma i kreativnosti, zatim dokolica i pravo na dosađivanje, čemu sve rjeđe u današnje doba svjedočimo, dok nam kulturna povijest znanosti upravo zorno pokazuje važnost igre i dokolice za pronalaske mnogih znanstvenih otkrića u fizici, kemiji, biologiji, matematici i humanistici. Umjetničke prakse bez te se komponente ne bi mogle razvijati jer su upravo ritmičnost, struktura, oblik i pokret svojevrsne leće koje zrcale ideje igre ‘na platno’ – klasično ili digitalno.
Kako Huizinga navodi da u svakoj igri postoji nešto ‘što igra’ i zapravo kroz sam taj proces nadilazi neposredne životne potrebe, ono daje značenje svakoj radnji, bila ona odigrana ili proživljena. Sva igra nešto znači, navodi autor, te ukoliko taj aktivni princip koji čini samu bit igre nazovemo nekom vrstom “instinkta”, time zapravo ne objašnjavamo ništa. Dok s druge strane, ako taj trenutak igrivosti nazovemo “umom” ili “voljom”, izgovaramo daleko previše te pretjerujemo u samo-analizi jednostavnog procesa. S koje god strane promatrali taj proces, prema Huizingi sama činjenica da igra ima svoje značenje, implicira nematerijalističku kvalitetu u prirodi same stvari.

Radionin kolektiv sa svojim gostima na svoj lucidni način sudjeluje u procesima zajedničkog stvaranja, ko-kreiranja i istovremeno otvara teritorije različitih tumačenja i prava koje imamo na igru.

Gaming Playground 2 ne bavi se pomodnim trendovi gaminga koji se izmjenjuju velikom brzinom te oslanjaju još brže na odbacivanje tehnologije, već želi ukazati na potrebe vlastitog stvaranja i izražavanja kroz dizajn objekata, obrade digitalnih podataka, dizajniranje hardvera, zatim na istraživački proces te motorički rad rukama i materijalom. Ni ovog puta lab ne bježi od demistificiranja tehnologije, ‘rastvaranja utrobe mašine’ i refleksije na efemernost odbačene tehnologije koja i dalje postoji kroz evociranja sjećanja na djetinjstvo te prve igre i konzole.

Posebnu inspiraciju autori pronalaze u jednostavnim retro objektima iz prošlosti kao reminiscencijama na romantičnu i skromnu varijantu razvijanja igara od odbačenih predmeta iz okoline ili objektima koji su izgubili svoju sadržajnu upotrebu. Na taj način, autori kopaju po svojoj prošlosti evocirajući uspomene vezane uz prve igre, uzbuđenje koje iz toga proizlazi te omogućuju sebi i posjetiteljima trenutke i prostore osobne slobode igre.

Izlažu: Laura Abramović, Paula Bučar, Matej Domladovac, Deborah Hustić, Davor Jadrijević, Goran Mahovlić, Tomislav Mikić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Vedran Relja, Ivan Ugrin, Jurica Zrna
Gosti: Albert Gajšak (CircuitMess), Ivan Decker (Gradionica), David & Tihomir Zovko (e-radionica)
Kustosica: Deborah Hustić
Dizajn: Ivan Klisurić & Damir Prizmić
Za izdavača: Markita Franulić
Tisak: Kerschoffset

Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla, Radiona – Zagreb Makerspace
Podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske


Exhibitions and events

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Permanent exhibition

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško Autor koncepcije i tekstova...

Izložba 'Bezbroj lica periodnog sustava elemenata'

Temporary exhibition at Technical Museum Nikola Tesla until 30.03.2021

Na početku nove školske godine korisno je na zanimljiv i poučan način upoznati se s temeljnim postavkama kemije ili se podsjetiti na njih. Što je to periodni sustav elemenata i zašto je bitan u...

Muzejski tramvaj izvan prometa

Event at Technical Museum Nikola Tesla until 08.04.2021 10:00

Poštovani posjetitelji, daljnjeg muzejski tramvaj biti će izvan prometa. Zahvaljujemo na razumijevanju Tehnički muzej Nikola Tesla marijo.zrna@tmnt.hr; 01/4844 050

Sretno!

Temporary exhibition at Technical Museum Nikola Tesla until 30.03.2021

U ožujku 2019. u Rudniku TMNT-a izvedene su akcije spašavanja u sklopu projekta MINERS. U projektu su sudjelovali Rudarski fakulteti iz Švedske, Irske, Austrije i Njemačke, te RGN fakultet u...

OBAVIJEST POSJETITELJIMA

Event at Technical Museum Nikola Tesla until 30.04.2021 0:00

U prostoru stalnog postava Muzeja istovremeno može biti prisutno do 75 osoba uz obvezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno...

Show all

Activities from this museum

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...

POP-IN radionice UPOZNAJMO NAŠ POSTAV!

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...


Suggested Content