Draktgalleriene

I tre gallerier vises utstillinger som presenterer viktige sider av museets omfattende samling av motedrakter.

I tre gallerier vises utstillinger som presenterer viktige sider av museets omfattende samling av motedrakter.

Den kongelige draktsamlingen består i hovedsak av klær etter kong Haakon og dronning Maud, kong Olav og kronprinsesse Märtha, dronning Sonja og prinsesse Astrid. Klærne er kommet til museet etter sjenerøse donasjoner fra kongefamilien. Utstillingen presenterer i hovedsak aftenantrekk båret av dronning Maud, kronprinsesse Märtha og dronning Sonja. To andre antrekk er blant utstillingens høydepunkter: dronning Mauds Hardangerdrakt som aldri før har vært vist for publikum, og dronning Sonjas signingskjole.

Norge ligger i utkanten av Europa. Til tross for dette fant skiftende internasjonale moter relativt raskt veien hit også i eldre tid. Utstillingen gir et innblikk i mer enn 300 års motehistorie gjennom et utvalg antrekk fra samlingene. De fleste antrekkene er laget i Norge av ulike skreddere, sydamer, motefirmaer og klesdesignere, men utstillingen inneholder også klær fra utenlandske produsenter. Et eksempel på det siste er en strikket silketrøye med metalltrådsbroderier, et importert luksusplagg fra annen halvdel av 1600-årene.

Utstillingen setter søkelyset på norske klesdesignere i perioden 2000-2008. Designerne produserer i glidende overganger mellom konfeksjon (klær produsert i større serier), modellkonfeksjon (klær produsert i små serier) og kunsthåndverk (klær hvor designeren står for både idé og utføring).

De fleste designerne som presenteres i utstillingen har sin base i Oslo, men enkelte har slått seg ned i utlandet som Siv Støldal og Kristian Aadnevik i London, Pia Myrvold i Paris og Julie Skarland som nå holder til i India.

Kurator for utstillingen er Anne Kjellberg.


Text source
Image source


Exhibitions and events

The Dance of Life – The Collection from Antiquity to 1950

Permanent exhibition

With more than 4,000 paintings, 1,000 sculptures and nearly 50,000 works on paper, the National Gallery’s art collection is the most comprehensive and wide-ranging in Norway, and one of the...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content