Kaktoida

Vsestranska umetnica Iva Tratnik se izraža skozi različne umetniške zvrsti: vse od tekstilnega kolaža in olja na platno do kiparstva, instalacij in performansa.

 Razstava Kaktoida sestavljajo olja na platno velikih dimenzij in močnih barv, ki s poudarjeno geometrizirano figuraliko gledalca pritegnejo in ga vodijo preko razmisleka o pomenu dela do idej o smislu in principih življenja ter o ustroju sveta. Avtorica združuje nenavadno, mestoma pretresljivo tematiko s privlačnostjo likovne izvedbe, ki jo zaznamujejo geometrizacija teles, ignoriranje perspektivično kompleksne postavitve in močna konturna risba, ki pušča vtis cizelirno plastificiranih figur. Tako v oljno tehniko prenaša nekatere lastnosti, ki jih je mogoče pripisati likovni igri, poznani v tehniki tkaninskih kolažev, kjer se po eni strani jasne barvne ploskve med seboj prekrivajo, po drugi pa ustvarjajo prostore, ki služijo le barvni opori kolaža. Tu se avtorica odmakne od tradicionalnih tehnik in v svojih delih natančno izdela tudi manj pomembno barvno ozadje, ki ga nadgrajuje, povezuje in osamosvaja z vpeljavo repetitivnih geometričnih vzorcev.

 Nosilna slika razstave je Kaktoida Metamorphosis, pri kateri lahko opazujemo poudarjeno geometričnost v prvem planu predstavljenih teles in objektov, ki v navideznem drugem planu slike izgubljajo svojo ostrino in drsijo v vedno večjo organskost linij. Kaktoida Metamorfozis je prikaz rituala preobrazbe, ki jo, nekje v ozadju, doživljajo tudi kulturni in socialni korpusi sodobnega sveta ter ki vliva upanje na izgon duha objektifikacije teles. Tako nosilno delo, tako stilsko kot vsebinsko, opozarja na trenutno stanje v družbi.


Exhibitions and events

We don't have anything to show you here.

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content