Nunc Femina. Sílvia Alcalà

"ARA ÉS EL TEMPS DE LES DONES"

Aquesta és la crida a la feminitat que fa l'artista Sílvia Alcalà a través de les seves pintures, que es manifesten en una explosió cromàtica de mirades femenines plenes d'emotivitat.

"Des de fa un temps destaca en la meva pintura una iconografia insistent: la mirada humana i en concret la mirada femenina. Crec, estic convençuda, que arriba merescudament l’esperat i anhelat temps del femení... i si no arriba, hem de forçar-lo.

Heus aquí, que el meu treball es territorialitza en aquestes fronteres, en un activisme serè i grat i és en la mirada dels meus personatges femenins on trobo aquesta satisfacció de sentir-me plena, almenys en l’esforç de contribuir com a artista plàstica, amb el meu granet de sorra, en l’anhelada normalitat que ha d’existir en la vida i en el món en què vivim, almenys en el ferm intent de lluitar per la igualtat de gènere i erradicar aquesta grandíssima xacra que és la violència masclista.

Les meves pintures, generalment grans formats, presenten personatges femenins inventats, ja que en el inventat hi ha la universalitat i no la concreció, l’heterodòxia i no l’ortodòxia. Aquestes fèmines imaginades, pretenen despertar a cada espectador la determinada meta-narrativa que desitgi. En realitat es tracta d’un trajecte de mirades, mirades hieràtiques, de vegades expressives, en altres lànguides, il·lusionants, frustrades, aventureres, potser heroiques, maternals, reivindicatives, fins i tot contemplatives... ampli catàleg de mirades femenines.

Les meves pintures, amb una premeditada senzillesa que no ingenuïtat, es manifesten en una explosió cromàtica i en una riquesa de mitjans plàstics procedents majoritàriament de temps passats en què la pintura era un territori d’investigació i experimentació, un territori en el qual privava amb intensitat l’emotivitat... reconec que són en aquelles avantguardes, aquells “ismes” del segle XX que van quedar per la velocitat de l’home certament inconcluses i a mercè en ocasions de tedioses alternatives qüestionables i relativitzables. Amb aquesta sèrie, vull presentar aquest imaginari simbòlic, lúdic i metafòric, la feminitat amb entitat pròpia de mirada extensa i llunyana, una mirada com a mare que acull la vida i que en aquestes humils pintures expressen un missatge actiu i necessari: les dones existim i ens reivindiquem lliurement".

 

Sílvia Alcalà
Pintora

Keywords: pop-art pintura

Exhibitions and events

Càntirs d'arreu del món

Permanent exhibition

Exposició temàtica de la primera planta del museu on farem una volta al món a través del càntir, procurant descobrir a través d'aquest simple atuell la gran...

Laura Roca. A l'ombra del temps

Temporary exhibition at Pottery Museum of Argentona until 19.05.2024

Laura Roca presenta, al Museu del Càntir d'Argentona,  la seva obra més íntima, territoris secrets on ella s'endinsa cercant una altra realitat més enllà de les paraules A l’ombra del temps...

Nit dels Museus - Xerrada Concert Carola Ortiz

Event at Pottery Museum of Argentona on 18.05.2024 22:00

La Nit dels Museus Xerrada - Concert de Carola Ortiz amb motiu del seu recent disc "Cantareras" La cantautora ens parlarà de les “Cantareras”, dones que omplien els cànters d’aigua a les fonts i al...

Activities from this museum

Taller Jugar amb l'Art / Giocare con l'Arte

Mètode de desenvolupament de la creativitat i la fantasia a...


Suggested Content