Bogdan Borčić, Slike 1984–2013

>> Odprtje 26. 10. ob 18.00
>> Kustos razstave Jernej Kožar


Bogdan Borčić (1926–2014) je eden najpomembnejših umetnikov 20. stoletja v Sloveniji in tudi širše. Je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo in častni občan mestne občine Slovenj Gradec. Njegova veličina se ne odraža zgolj v velikem opusu, ki ga je zapustil, temveč predvsem v izredni konsistentnosti, raziskovalni vnemi in v iskanju poezije v vsakdanjih rečeh.
Pričujoča razstava donacije je retrospektiven pregled umetnikovega ustvarjanja od leta 1984 do njegove smrti.
Po smrti Bogdana Borčića leta 2014 smo na prošnjo družine Borčić v Koroški galeriji likovnih umetnosti evidentirali slike in grafike kot tudi ostale predmete iz obsežne umetnikove zapuščine. Prek 800 grafik je še za časa življenja podaril Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, kjer je zbirka našla varno zatočišče. Svojci Bogdana Borčića pa so se po umetnikovi smrti odločili del zapuščine slik podariti KGLU.
Donacija obsega 254 del. Slike bodo pomembno dopolnile že obstoječo zbirko 60 slik, ki jih je Bogdan Borčić podaril KGLU že prej. Na enem mestu smo tako ohranili glavnino umetnikovega opusa, kar je bila tudi njegova želja.


Exhibitions and events

We don't have anything to show you here.

Activities from this museum

Berneker’s creative workshops

Berneker’s creative workshops are intended for children aged and over and for...


Suggested Content