Riko Debenjak - Izbor del iz umetnikovega življenjskega opusa

Riko Debenjak se je rodil v Kanalu ob Soči. Čeprav se je občasno podajal tudi v slikarske vode, je vse življenje ostal zvest grafiki, za katero ga je navdušil Božidar Jakac, in se uveljavil kot vodilni predstavnik sodobne barvne eksperimentalne grafike in Ljubljanske grafične šole. Kot profesor za grafiko je na Akademiji upodabljajočih umetnosti služboval od l. 1950 do l. 1973.


V 50-tih letih prejšnjega stoletja so z informelovsko prakso nastajali njegovi grafični cikli Istrčanke, Kraške kariatide, Panjske končnice, kasneje Sledi na ometu, Morsko dno, Grebelce in Magične dimenzije. Dela so nastajala v različnih tehnikah globokega in visokega tiska kot črno-bele in barvne jedkanice, akvatinte, rezervaš in lesorezi, barvne litografije ali barvni sitotiski – tudi kot odraz njegovega nenehnega iskanja in raziskovanja novih izraznih možnosti.


Za svoje grafično delo je bil Debenjak nagrajen na največjih mednarodnih grafičnih razstavah doma in v tujini, pomembno vlogo pa je odigral tudi v organizaciji prvih mednarodnih grafičnih razstav (Bienala), dvakrat je tudi prejel veliko častno nagrado grafičnega bienala.


Ob grafikah so tokrat predstavljena tudi druga umetnikova dela: risbe, slike, ilustracije in grafične plošče, povezujemo pa ga lahko tudi z Velenjem, saj je za Dom kulture Velenje leta 1961 naredil monumentalen mozaik Razvoj gledališča.


Razstava je nastala v Mednarodnem grafičnem centru in je v tokratni postavitvi zmanjšana na izbor del iz pregledne razstave ter pripravljena v sodelovanju z družino Debenjak in Galerijo Rika Debenjaka Kanal ob Soči.


Kustosinja razstave je mag. Milena Koren Božiček.


Exhibitions and events

Stojan Knežević in Dominik Mahnič, Pod svobodnim soncem

Temporary exhibition at Velenje Gallery from 21.02.2019

Slikarska in video razstava. Akademska slikarja že nekaj let raziskujeta možnosti krajinskega slikarstva. Medtem ko Mahnič krajino slika izključno na prostem, Knežević ustvarja tudi v ateljeju....

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content