Maja Pučl, Igrišče

Na razstavi »Igrišče«, njeni tretji v Galeriji Ravne, Maja Pučl, domačinka z Raven na Koroškem predstavlja dela iz dveh obdobij, pred in po materinstvu. V prvem delu, imenovanem »Sledi«, so slike štirih letnih časov, ki govore o obdobju nosečnosti. Na slikah, z naslovom »Igrišče«, ki so nastale po rojstvu sina, pa se je na platno vrnila igrivost, saj so naslikane z veliko več barvami. Maja Pučl pa ne ustvarja samo z barvami in pigmenti, temveč tudi s prejo, žeblji in kolaži, tako so njene slike tudi zlatene, vezene in luknjane.


Slike Maje Pučl nimajo referenčne točke, ničesar ne označujejo, nimajo horizonta, negativnih prostorov in perspektive, nimajo robov in linij, ki bi označevale kontekst. V njih se je slikarka povsem odpovedala upodabljanju vidne realnosti. Od praznih platen jih loči poglobljeno in konsistentno raziskovanje delčkov prostora in njihovo sestavljanje v nove entitete, odslikave realnosti, kot jo dojemamo z notranjim očesom. V tem načinu v nekaterih točkah sledi 12 Reinhardtovim minimalističnim pravilom. Zato vizualna tišina in na videz neorganizirana struktura dopuščata gledalcu različne interpretacije. Kadar nam je v pomoč naslov dela, lahko včasih brez večjih težav prepoznamo nekatere oblike. Z našim pogledom pogojena organizirana naključnost vibrira nad sliko. Morda lahko v teh nanosih barv, papirčkov in v ploskih strukturah prepoznamo zvezdne konstelacije. Toda to so lahko vsiljena branja, temelječa na strogo kodiranem vsakdanu, namen katerih je v nas spodbuditi drugačen način dojemanja stvarnosti, mimo ustaljenih norm, predpisov in tabujev. Morda zgolj doumeti te preplete barv in črt kot nekaj lepega in celo pomirjajočega. Vsebina del Maje Pučl, ki jo določa naslov in omenjena formalna izpraznjenost, omejena le na drobne spremembe, nas navede, da v teh delih prepoznamo kontemplativno umetnost. Ali kot pravi avtorica: »Moje slike so izraz moje notranje energije, ki se nanaša na čas porajanja novega življenja v meni, poroda in materinstva. Skozi podobo jo želim prenesti na gledalca. Slike na platnu se slikajo za posvečen prostor, morda da vanj vnesem/prinesem vse, kar je kozmičnega zunaj in znotraj nas.«


MAJA PUČL (Slovenj Gradec, 1978) je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer grafično oblikovanje, v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je leta 2005 diplomirala in leta 2010 magistrirala iz slikarstva. Leta 2001 in 2002 je bila na izmenjavi na Univerzi za umetnost in oblikovanje v Helsinkih. Z letom 2009 je samozaposlena v kulturi. Deluje na področjih slikarstva, grafike, oblikovanja, restavriranja, poučevanja, ambientalnih postavitev, kaligrafije in poslikave telesa. Živi in dela v Ljubljani.


Kustos razstave: Jernej Kožar


Exhibitions and events

We don't have anything to show you here.

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content