Velika črta, 6. državna razstava JSKD

Velika črta je naslov tematskih razstav, ki jih je za sezono 2017/2018 razpisal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. V projektu je aktivno sodelovalo 406 likovnih ustvarjalcev iz vse Slovenije, nekaj tudi iz zamejstva, 230 jih je razstavljalo na desetih regijskih razstavah, 45 izbranih del pa je predstavljenih v Galeriji Velenje.


Namen bienalnih državnih tematskih razstav pa ni tekmovalnost, smisel je v postavljanju ovir in izzivov, zastavljanju vprašanj in problemov, ki naj ustvarjalce napeljejo k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih likovnega izražanja. Celoten projekt ima predvsem izobraževalni značaj, razstava je rezultat daljšega procesa, ki se začne s predavanji in delavnicami, selekcija pa poteka prek regijskih razstav do državne. Po razpisih, ki so ustvarjalce nagovarjali k spoznavanju nekonvencionalnih likovnih tehnik in pristopov (Kolaž, Tekst v podobi, Parafraze...) ali k razmisleku o pomenu izbire formata ali nosilne barve (Kvadrat in krog, Tudi črna je barva), se je odločitev za ukvarjanje s črto zdela kot povratek k osnovam, k izhodišču vsakega likovnega snovanja, torej kot ponudba, ki bi lahko in bi morala biti sprejemljiva in uporabniško prijazna do vsakega likovnika. Kaj je bolj osnovnega, kot izraziti se s črto? Črta je najbolj pristen, enkraten zapis, je skoraj kot prstni odtis, ki posameznika loči od drugega. Obenem je nujna osnova, temelj, na katerem lahko likovno podobo (nad)gradimo z barvami in oblikami, ali (pre)oblikujemo materiale. Ustvarjalci so se lahko svobodno odločili za vsebino, slogovni izraz, tehniko, ploskovni ali prostorski način, vendar so morali svoja dela oblikovati tako, da je risba oziroma linija osnovna, prevladujoča in jasno razvidna likovna prvina. Upoštevati so morali tudi za risbo neobičajno velike dimenzije, kar naj bi jih spodbudilo k ustrezni konceptualizaciji zamisli.


Naslov Velika črta je tako potrebno razumeti v obeh pomenih: fizičnem, kot črto velikega obsega, in vsebinskem, kot črto na prestolu likovnih izrazil.


Prvo selekcijo prijavljenih del so opravili selektorji desetih regijskih razstav, izbor za državno razstavo pa je bil zaupan akademskemu slikarju Janezu Zalazniku.


Za 6. državno tematsko razstavo je izbral dela petinštiridesetih avtorjev: Roman Blatnik, Rowena Božič, Jožef Bratuš, Vida Cizel, Darko Crnkovič, Dajana Čok, Elizabeth Dodolović, Renata Grmovšek, Irena Guček, Gaja Hanzel, Amalija Janša, Stanka Janžič, Ida Kocjančič, Biserka Komac, Aleksandra Kovačič, Danila Krpič, Tanja Kržan, Darja Lavrenčič, Franc Lesjak, Bojan Lubaj, Leopold Methans, Špela Orešnik, Janez Ovsec, Bernardina Paj, Andreja Peklaj, Mojca Perše, Branka Pirc, Vinko Prislan, Judita Rajnar, Simona Robin, Marija Rudolf, Alla Sledič, Tanja Sokolov-Boh, Oskar Sovinc, Veronika Strašek, Maja Šivec, Daniela Šraj, Damjana Trauner Zajc, Dare Trobec, Metka Tropenauer, Metoda Turk, Stanislava Vodopivec, Ljubica Zgonec Zorko, Kvirina Martina Zupanc in Veronika Židanek.


Ob razstavi je izšel katalog s spremnim besedilom selektorja in reprodukcijami razstavljenih del.


Bojan Lubaj, Debela črta, 2016, kombinirana tehnika na platnu, 100 x 100 cm





Exhibitions and events

Majda Kurnik (1920–1967)

Permanent exhibition

V četrtek, 8. oktobra bomo ob 19. uri na Velenjskem gradu odprli stalno razstavo ob 100-letnici rojstva slovensko-srbske slikarke Majde Kurnik. Mnoga njena pomembna dela so po večletnih...

Activities from this museum

We don't have anything to show you here.


Suggested Content