MUZEJI U MUZEJU

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 i razorni potres koji je pogodio Zagreb privremeno su udaljili muzeje od fizičkog kontakta s publikom. Muzeji su u međuvremenu svoje aktivnosti i kontakt s publikom uspješno nastavili na online platformama. 

Popuštanjem mjera uvedenih za pandemiju, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla polako se vraćamo na „novo normalno stanje“ u kojem je omogućen i fizički kontakt s posjetiteljima, koji nam je svima jako nedostajao. Tehnički muzej Nikola Tesla imao je i sreću da razorni potres u Zagrebu nije ostavio značajnije posljedice na objekte tako da smo dostupni javnosti. No, to nije slučaj s Arheološkim muzejom u Zagrebu, Hrvatskim povijesnim muzejom, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Hrvatskim školskim muzejom, Muzejom Prigorja, Muzejom za umjetnost i obrt te Strossmayerovom galerijom starih majstora HAZU koji zbog oštećenja objekata još uvijek nisu dostupni za javnost. Stoga smo se solidarizirali s kolegama i osmislili događanje MUZEJI U MUZEJU, u kojem će Tehnički muzej Nikola Tesla ugostiti kolege navedenih muzeja i Tiflološki muzej. 

Svi zajedno pripremili smo niz kreativnih i zanimljivih radionica za publiku svih uzrasta koja će na njima moći sudjelovati besplatno u periodu od utorka 23. lipnja do petka 26. lipnja 2020., u vremenu između 10 i 14 sati. 

Doći i ostati može se po želji unutar 4 sata trajanja radionica jer su radionice osmišljene tako da se periodički ponavljaju. Nije potrebna prethodna najava ili rezervacija za sudjelovanje. Uratke s radionica sudionici će moći ponijeti sa sobom.

Sudionici: 
Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski školski muzej, Muzej Prigorja, Muzej za umjetnost i obrt, Tiflološki muzej, Strossmayerova galerija starih majstora HAZU i Tehnički muzej Nikola Tesla

Sažetak radionica

Arheološki muzej u Zagrebu – sudjeluje u programu 23.- 26.6.2020.

Pišemo i čitamo hijeroglife (23.- 26.6.2020.) - jedna je od najpopularnijih radionica Arheološkoga muzeja u Zagrebu. Na radionici će sudionici uz pomoć pojednostavljenih hijeroglifa izrađivati knjižne označivače (“bookmarke”) na koja ispisuju svoje ime. Ime će dodatno biti ukrašeno kartušom kao što su se pisala faraonska imena u drevnom Egiptu. 

Egipatska piramida (23.- 26.6.2020.) - gotovo svi znaju da je drevni Egipat poznat po svojim velikim piramidama. Postoji mnogo priča o piramidama, njihovu načinu gradnje i čemu su služile. Na ovoj radionici sudionici će izrađivati male kartonske modele piramida i ukrašavati ih po vlastitom nahođenju. 
Voditeljica i autorica radionica: Zorica Babić, viša kustosica pedagoginja, Arheološki muzej u Zagreb

Hrvatski povijesni muzej – sudjeluje u programu 23.- 26.6.2020.

Heraldika (23.6.2020.) – na radionici se sudionici imaju priliku upoznati s heraldikom, njenim pravilima i primjenom te izraditi vlastiti obiteljski grb! 
Moje rodoslovno stablo (24.6.2020.) – na radionici se sudionici imaju priliku upoznati s genealogijom i izraditi svoje obiteljsko stablo! 
* prije dolaska na radionicu bilo bi dobro da se sudionici bolje upoznaju s imenima, prezimenima, zanimanjima, fotografijama... svojih predaka – porazgovarajte s roditeljima (ili ih povedite sa sobom) i zapišite što ste saznali, jer će vam ti podaci dobro doći na radionici!
Odjeća minulih vremena (25.6.2020.) – na radionici će sudionici saznati kako su se odijevali ljudi u prošlosti te kojih pravila mode i lijepoga ponašanja su se strogo držali i zašto, a moći će izraditi i vlastiti cilindar i/ili lepezu! 
Odlikovanja – za čast i slavu (26.6.2020.)
– na radionici će sudionici naučiti čime se bavi faleristika, te će izraditi vlastita odlikovanja – Za čast i slavu! 
Autorica i voditeljica radionica: Jelena Hotko, viša kustosica pedagoginja, Hrvatski povijesni muzej

Hrvatski prirodoslovni muzej - sudjeluje u programu 23. i 24.6.2020.

Geološka radionica 1: fosili (23.6.2020.) - tema radionice je geološka povijest Zemlje, u čijoj nam rekonstrukciji pomažu fosili. Sudionici će prošetati po geološkoj lenti od postanka Zemlje, od razdoblja pretkambrija do danas, otkriti mnoge prave fosile te na kraju izraditi i svoj primjerak fosila. Osim toga sudionike očekuju i crtanje, igre slaganja i pamćenja i još poneka iznenađenja. 

Geološka radionica 2: minerali i vulkani (24.6.2020.) - minerali su oduvijek oduševljavali ljude. Svojom ljepotom, sjajem i pravilnošću. Na ovoj radionici sudionici će proučavati minerale makroskopski i pod povećalom. Razjasnit ćemo zašto od grafita ne možemo dobiti dijamant iako su istog kemijskog sastava, saznati koji mineral je najčešći u našoj kuhinji te ispričati priču o mineralu koji zovu „lažno zlato“.
Pomoću muzejskih edukativnih modela, originalnih vulkanskih stijena te izradom vlastitih modela vulkana, na radionici će se podučavati sudionike o različitim načinima postanka vulkana, o njihovoj rasprostranjenosti u svijetu te vulkanskim aktivnostima kroz geološku prošlost na području Hrvatske. 
Voditeljice radionice: Renata Brezinščak, muzejska pedagoginja savjetnica i Petra Šparica, kustosica pedagoginja

Hrvatski školski muzej – sudjeluje u programu 23.- 26.6.2020.

Svijet enciklopedije u malom (23.- 26.6.2020.) - muzejska likovna radionica vezana uz dječju slikovnu enciklopediju stvaranu na prijelazu iz 18. u 19. st.

19. stoljeće Bilderbuch für Kinder (23.- 26.6.2020.) – Slikovnica za djecu autora Friedricha Justina Bertucha. Hrvatski školski muzej danas jedini u Hrvatskoj čuva sedam, gotovo cjelovitih, svezaka Bertuchove slikovne enciklopedije za djecu objavljene u Beču u izdavačkoj kući A. Pichlers Witwe & Sohn u prvom desetljeću 19. stoljeća. Sudionici radionice na osnovi ilustracija i opisa stvaraju svoj tematski suvenir – magnet inspiriran Bertuchovim slikovnim carstvom. 

Čarolija quillinga - quilling je tehnika savijanja papira (filigran od papira). Tom tehnikom nastaju različiti papirnati ukrasi, koji spojeni sačinjavaju prava mala (ili velika) umjetnička djela. Ovom zanimljivom i jednostavnom tehnikom u muzejskoj likovnoj radionici stvaraju mala umjetnička djela. Igra papirom potiče strpljivost, urednost i osjećaj za lijepo. 

Pišemo krasopisom (23.- 26.6.2020.) - kako su pisali naši preci u školama sudionici će najlakše spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica. Postanite mali krasnopisci!

Gricko za knjige (23.- 26.6.2020.) - kako bi učenje teklo glatko, a čitanje knjige bilo slatko, sudionici će izraditi Gricka za knjige. Zabava za male i velike. 

Istražujemo svijet prirode (26.6.2020.) - priroda je nepresušan izvor znanja. Tijekom radionice sudionici će otkriti barem mali dio nje. Kako izgleda svijet pod mikroskopom? Otkrijmo zajedno! 
Autorica i voditeljica: Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja

Muzej Prigorja – sudjeluje u programu 23. i 24.6.2020.

Sagradi Kaptolsku kuriju u Sesvetama: Polaznici radionice okušat će se u gradnji Kaptolske kurije u Sesvetama (Muzej Prigorja), na način da će izrezivanjem i ljepljenjem dobiti njezinu maketu .
Kurija Zagrebačkog kaptola (danas Muzej Prigorja) slobodnostojeća je jednokatnica, jednostavnog, masivnog volumena, pravokutnog tlocrta, pokrivena visokim poluskošenim krovištem. U ogradnom zidu, uz sjeverno pročelje, simetrično su smještena dva široka portala eliptičnog nadvoja – ulazi na imanje. Zagrebački kaptol podigao ju je 1784., kao sjedište svoga feudalnog posjeda. Uz nju bio je gospodarski sklop koji su činili: vrt, staje, štagalj, kotac, ledenica, zdenac. No već dvadeset godina nakon izgradnje Kaptol je počinje iznajmljivati ugostiteljima i cijelo stoljeće ovdje se nalazi oštarija - mjesto za okrepu i prenoćište putnika. Nakon dolaska željeznice i otvaranja tvornice mesnih prerađevina, Sesvete pomalo mijenjaju lice. 1907. Kaptol prodaje kuriju općini, a 1977. u nju useljava Muzej Prigorja. Kurija je preživjela dva potresa, onaj 1880. godine snage 6.3 stupnja po Richteru i 2020. godine 5.5 stupnja po Richteru. 
Autor i voditelj radionice: Domagoj Maroević, kustos pedagog

Muzej za umjetnost i obrt - – sudjeluje u programu 24. i 26.6.2020.

Obje radionice Muzeja za umjetnost i obrt vezane su uz stilsko razdoblje secesije s obzirom na to da je mjesec lipanj u MUO-u posvećen Secesiji.

Irizacija (24.6.2020.) - na ovoj radionici pojasnit ćemo pojam irizacije i vidjeti kako ona izgleda na secesijskim umjetničkim predmetima iz fundusa MUO. Na kraju ćemo se na kreativnoj radionici i sami okušati u stvaranju irizacije na papiru. (24.6.2020.)
Autorica radionice: Iva Novak, kustosica pedagoginja
Voditeljice radionice: Marta Kuliš Aralica, kustosica pedagoginja, Vedrana Ceranja, kustosica pedagoginja

Dva lica secesije (26.6.2020.) - na ovoj radionici objasnit ćemo kroz primjere iz  fundusa MUO dvije varijante u kojima se pojavljuje stil secesije. Na kraju ćemo na kreativnoj radionici u odabranoj varijanti stila ukrašavati improvizirani predmet. (26.6.2020.)
Autorice i voditeljice radionice: Marta Kuliš Aralica, kustosica pedagoginja, Vedrana Ceranja, kustosica pedagoginja - pripravnica

Tehnički muzej Nikola Tesla – sudjeluje u programu 23.- 26.6.2020.

Leteći čovjek (23.6.2020.)
Tema radionice su život i djelo Fausta Vrančića. Sudionici se pobliže upoznaju s izloženim padobranom, modelom letećeg čovjeka napravljenim u mjerilu 1:1 prema nacrtima Fausta Vrančića, iz knjige Machinae Novae. Zatim izrađuju vlastite modele letećeg čovjeka u umanjenom mjerilu koje testiraju spuštanjem s galerije drugog kata stalnog postava Muzeja. 

Jesmo li vještiji od naših starih? (24.6.2020.)
Tijekom radionice sudionici će se upoznati s biciklima iz Odjela prometnih sredstava TMNT-a, a zatim se u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla okušali u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. 

Dan i noć (25.6.2020.)
Nakon upoznavanja sa starinskim teleskopom koji je od korišten u Zvjezdarnici Hrvatskog prirodoslovnog društva od 1903. do 1965., sudionici će sami složiti model Sunca, Zemlje i Mjeseca od zadanih elemenata. Doći će do spoznaje kako nastaju dan i noć, zašto su dani nekad duži, nekad kraći, kako se zemlja kreće u prostoru i još dosta toga o planeti na kojoj živimo…

Leti, leti (26.6.2020.)
Nakon upoznavanja sa predmetima zračnog prometa u Odjelu prometnih sredstava, sudionici će izradili model aviona od kartona. 
Autori i voditelji radionica: Katarina Ivanišin-Kardum, viša kustosica pedagoginja i Marijo Zrna, organizator komunikacije s javnošću i posjeta
(autor radionice Jesmo li vještiji od naših starih?, Mario Mirković, edukator)

Tiflološki muzej – sudjeluje u programu 25. i 26.6.2020.

Igramo se!

Svi volimo igrati društvene igre. Podrazumijeva se da pri igranju „pratimo“ suigrača i njegove poteze u igri. No, kako se igraju osobe koje ne vide, kako igraju Čovječe ne ljuti se ili Križić kružić? Pozivamo vas na radionicu u kojoj ćete, s povezom na očima, zaigrati Čovječe ili neku drugu društvenu igru. Cilj ove radionice je upoznati mlade ljude s društvenim igrama za slijepe te tako senzibilizirati i upoznati javnost s mogućnostima osoba s invaliditetom. Dođite i zaigrajmo zajedno igru i ako smo bolji - ne ljutite se. (25. i 26.6.2020.)
Autorica i voditeljica radionice: Željka Sušić, muzejska pedagoginja savjetnica i Valentina Zadravec, studentica

Strossmayerova galerija starih majstora HAZU - sudjeluje u programu 25.6.2020.

Izgradi sliku! Učimo prepoznati prostorne planove na slici - zadatak polaznika radionice bit će izraditi trodimenzionalnu maketu ponuđene umjetničke slike. Koristit će se plastelin i karton. Cilj je radionice upoznati polaznike s logikom prostornih planova kao načina stvaranja privida prostorne dubine na plohi.
Autorica i voditeljica: Ivana Gržina, viša kustosica

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr





Exhibitions and events from this museum

Info kutak o radioaktivnom otpadu

Organizatori: Tehnički muzej ”Nikola Tesla”, Fond za financiranje razgradnje i...

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla - interaktivna prezentacija...

Posjetite novi postav Apisarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Muzejski Apisarij – košnice sa staklenim stijenkama i medonosnim pčelama ,...

Planetarij je ponovno u funkciji!

Poštovani posjetitelji, nakon uspješno obavljene generalne reparature uređaja,...

Activities from this museum

Meteorološka postaja Tehnički muzej Nikola Tesla

Interaktivna prezentacija za školske grupe Korisnici: vrtići (predškolska...

TMNT tetovaže - TMNT tattoos

Zabavite se s privremenim tetovažama na temu muzejskih predmeta Tehničkog...

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti 16. – 22. rujna 2019. Krećite se s nama! – Walk...

VALENTINOVO POD ZVIJEZDAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb Datum...

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb,...

ZAŠTO, KADA I KAKO POČINJE PROLJEĆE? - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;...

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA: O BURNOJ PROŠLOSTI GALAKSIJA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; kino...

FESTIVAL ZNANOSTI 2019. - BOJE!

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže...

ČUDESNI UREĐAJI ZA OSLIKAVANJE MOZGA

M jesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino...

POČECI I RAZVOJ TORPEDA - predavanje

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO...


Suggested Content