TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju

Tudi letos se z dnevom odprtih vrat in posebnim programom pridružjemo Temu veselemu dnevu kulture, praznovanju Prešernovega rojstnega dne.  Pripravljamo raznolik program - VSTOP PROST:

9.00–17.00
Individualni ogledi stalne razstave HOJA ZA GLEDalIŠČEM - Od jezuitov do Cankarja
Stalno razstavo, ki osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja, smo v letu evropske kulturne dediščine dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma  vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti. Razstava je odprta od 9.– 17. ure. Vstop prost!

9.00–10.30 in
11.00–12.30
Gledališče Cankarjeve dobe, vodstvo z delavnico za šolske skupine
Na stalni razstavi HOJA ZA GLEDalIŠČEM - Od jezuitov do Cankarja bomo umestili Ivana Cankarja v zgodovino slovenskega gledališča ter spoznali njegov pogled na ljubljansko gledališko življenje poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja. Obisk gledališkega muzeja na Ta veseli dan kulture bomo zaokrožili z ustvarjalno delavnico, v kateri skozi igro spoznamo Cankarjevo črtico Pehar suhih hrušk (OŠ prva in druga triada) ali njegovo dramo Hlapci (OŠ tretja triada in SŠ). Delavnica je izvedljiva za skupine do 30 učencev. Vstop prost, število prostih mest je omejeno - obvezna je prijava na naslovu: sandra.jenko@slogi.si.

16.30
Obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja
Po stalni razstavi vas bo popeljal soavtor razstave muzejski svetnik dr. Štefan Vevar iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja. Vstop prost!

16.15–17.30
Cankarjanska ustvarjalnica, delavnica za otroke in družine (5+)
Ob zaključku Cankarjevega leta vabimo družine z otroki na ustvarjalno delavnico, da ob izdelavi knjižic in pisanih kazalk spoznajo Ivana Cankarja in njegovo literarno delo. Program poteka v dvorani v 1. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta in je namenjen tudi ustvarjalnemu varstvu otrok, da se lahko starši medtem udeležite vodenega ogleda stalne razstave ob 16.30. Vstop prost!

Lepo vabljeni!


Exhibitions and events from this museum

E-razstava "Gledališki utrinki 1966-2010"

Leta 2010 sta Slovenski gledališki inštitut in Festival...

PORTRETI PRVAKOV - prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana (1970-2015)

Razstava je del velike razstave ob 50. obletnici Festivala Borštnikovo...

E-razstava "Festival Borštnikovo srečanje 2011"

E-razstava Festival Borštnikovo srečanje 2011 je v slovenskem in angleškem...

E-razstava "Festival Borštnikovo srečanje 2014"

E-razstava Festival Borštnikovo srečanje 2014 je v slovenskem in angleškem...

Activities from this museum

Gledališki rojstni dan v SLOGI – Gledališkem muzeju

Praznuj svoj veseli rojstni dan z gledališko obarvanim, igrivim in...

Izobraževalni programi SLOGI – Gledališkega muzeja

PONUDBA ZA SKUPINE Moje gledališče v malem* ustvarjalna delavnica, 60 minut,...

Delavnice ob razstavi Hamlet na Slovenskem

11. janauar 2016 - 14. marec 2016 Za skupine osnovnih in srednjih šol...


Suggested Content