Ivan Lapajne: učitelj, ravnatelj, prosvetni delavec, pedagoški pisec, gospodarstvenik

CIKLUS PREDSTAVITEV ZNAMENITIH OSEBNOSTI V ŠOLSTVU
 
Slovenski šolski muzej in Mestni muzej Krško Vas vabita na predstavitev učitelja, uvrščenega med sto znamenitih osebnosti v šolstvu na Slovenskem (Slavica Pavlič, Sto znamenitih osebnosti v šolstvu na Slovenskem, Ljubljana: Prešernova družba, 2000)
 
Ivan Lapajne (1849–1931):
učitelj, ravnatelj, prosvetni delavec, pedagoški pisec, gospodarstvenik
 
Učitelji so v obdobju druge polovice 19. in v začetku 20. stoletja odigrali pomembno vlogo ne le pri izobraževanju in vzgoji šolske mladine, pač pa so bili nosilci kulturnega in gospodarskega napredka. Predstavnik dejavnih učiteljev je bil tudi Ivan Lapajne, o njem in njegovem delu so večkrat pisali sodelavci Slovenskega šolskega muzeja (France Ostanek, Slavica Pavlič, Tatjana Hojan). Slavica Pavlič ga je v knjigi Sto znamenitih osebnosti v šolstvu na Slovenskem (Ljubljana: Prešernova družba, 2000) uvrstila med najpomembnejših sto osebnosti na tem področju. Poudarili so, da je bil eden najbolj delavnih učiteljev takratne dobe. Začetek učiteljskega poklica Ivana Lapajneta sovpada s pomembno prelomnico v razvoju šolstva na Slovenskem. Svojo učiteljsko pot na rudniški šoli v Idriji je Lapajne začel septembra 1869, v maju istega leta pa je izšel tretji državni ljudskošolski zakon za avstrijske dežele, ki je v šolstvo vnesel mnoge spremembe in postavil temeljna načela za ureditev osnovnih šol. Leta 1878 je prišel Ivan Lapajne v Krško kot uveljavljen učitelj, pisec knjig, ustanovitelj in urednik novega pedagoškega lista Slovenski učitelj, ustanovitelj Pedagogiškega društva Krško in kasneje Slovenske šolske matice, ustanavljal je posojilnice in zadruge ter na splošno narodno-napredno deloval. O pomembnemu Krčanu je Mestni muzej Krško, enota Kulturnega doma Krško, v letu 2013 pripravil razstavo in kolokvij, del razstave bo od 27. novembra 2015 naprej na ogled v Slovenskem šolskem muzeju. Na okrogli mizi bo predstavljeno njegovo življenje in delo, ki ga bodo predstavili dr. Helena Rožman, mag. Marjetka Balkovec Debevec in vnuka Ivana Lapajneta: prof. mag. Božidar Lapaine in prof. dr. Miljenko Lapaine.
 
 
Podatki o razstavi
Ivan Lapajne: učitelj, ravnatelj, publicist, Krčan in svetovljan
4. oktober 2013–15. september 2014 (podaljšana do 15. maja 2015), gostovanje v Slovenskem šolskem muzeju, od 27. novembra 2015
 
Razstava je bila pripravljena ob 135.obletnici Lapajnetovega prihoda v Krško.
Razstavo sta kot proučevalki Krškega v 19. stoletju soustvarili Alenka Černelič Krošelj, kustosinja v Mestnem muzeju Krško in Polona Brenčič iz Valvasorjeve knjižnice Krško. Polona Brenčič je skrbela tudi za ponatis Lapajnetove knjige Krško in Krčani, ki je izšla ob odprtju razstave.
Alenka Černelič Krošelj je ob odprtju razstave zapisala: »Lapajne je prišel v mesto, ki ga je vzljubil in je želel s svojim znanjem meščanom, mestu, okraju in slovenskim deželam zagotoviti boljše življenje. Zapisal je: »Meščanstvo ni bogato, niti premožno (s prav malo izjemo), kajti posestva imajo ljudje prav malo. Izobraženi so pa še precej, kajti sleherni zna brati in pisati, mnogi so tudi obeh deželnih jezikov vešči, in tudi sicer prilično izobraženi … Za olepšanje mesta se ne more veliko storiti, ker je mesto premalo imovito. Njegovi dohodki komaj zadostujejo za pokritje najpotrebnejših stroškov ... Marsikaj je še v Krškem, kar še ni tako, kakor bi bilo želeti; ali mi svoje mesto vendar ljubimo, ker je pač to n a š e mesto.« (1894, 96)«
 
Življenje in delo Ivana Lapajneta je bilo Krčanom znano že desetletja, številni so pogosto prebirali njegovo knjigo Krško in Krčani, razstava pa je v veliki meri poskrbela zato, da je lik in delo Ivana Lapajneta približano tudi sedanjim generacijam.
 
Za predstavitev v Slovenskem šolskem muzeju sta iz celotne postavitve odbrana segmenta, ki predstavljata življenjsko pot Ivana Lapajneta in pa njegovo delo na področju razvijanja šolske dejavnosti v Krškem in tudi širše.
 
Avtorice: Polona Brenčič, Valvasorjeva knjižnica Krško, Alenka Černelič Krošelj, Mestni muzej Krško in Polona Zupančič.
Kustosinja: Alenka Černelič Krošelj.
Strokovna pomoč: mag. Marjetka Balkovec Debevec, Slovenski šolski muzej.
Oblikovanje: Polona Zupančič.
Jezikovni pregled: mag. Mateja Jankovič Čurič.
Fotografije: Arhiv Mestnega muzeja Krško, Božidar Lapaine, Miljenko Lapaine.
Priprava fotografij: Nina Sotelšek, Mestni muzej Krško.
 
http://www.mestnimuzejkrsko.si/razstave/zacasne/ivan-lapajne-ucitelj-ravnatelj-publicist-krcan-in-svetovljan-38



Exhibitions and events from this museum

Stalna razstava Šolstvo na Slovenskem skozi stoletja

Stalna razstava na različne načine: s sliko, besedo, zemljevidi, grafikoni,...

Activities from this museum

School Rules!

Permanent exhibition School rules! Education in Slovenia over the years On the...

Občasna razstava Slikanica, moja prva knjiga

Polona Koželj, Anton Arko   SLIKANICA – MOJA PRVA KNJIGA ...

Občasna razstava "Pišem, torej sem!"

Šolska pisala in opismenjevanje skozi čas. Vstopnina: - osnovnošolci,...

Lutkovna igrica Sovica Zofi odkriva muzej

Vodiču Jožetu se na poti v Slovenski šolski muzej skrije njegova...

Občasna razstava Šola iz zemlje - učenje visokih Andov

Warisata (1931-1940) je bila prva južnoameriška staroselska šola na svetu,...

Stara učna ura za tujce

Udeleženci "učnih ur naših babic in dedkov" postanejo učenci šole v preteklosti...

Stereotipi o narodih

So res vsi Slovenci pridni in delavni, Črnogorci pa leni? So Nemci res točni in...

Delavnica lepopisanja

Na delavnici bodo obiskovalci sedli v stare šolske klopi, poprijeli za peresnik...

Izdelovanje šolskih zvončkov

Udeleženci delavnice ob pogovoru o šolskih in drugih zvoncih sami izdelajo in...


Suggested Content