Međunarodni dan muzeja u 2013.

U subotu, 18. svibnja, obilježava se Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnji moto glasi 'Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena'.

Nigdje nije toliko očito kao na primjeru muzeja, da memorija baštine o kojoj oni skrbe, doprinosi boljem razumijevanju sadašnjosti te oblikovanju budućnosti. Upravo je ova činjenica izabrana za moto obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u 2013.  Generalni predsjednik ICOM-a Julien Anfruns popratio je ovogodišnji moto riječima: Pomiriti tradicionalnu 'misiju' (o)čuvanja s njegovanjem kreativnosti nužno je potrebno za obnavljanje /revitalizaciju, a ono dovodi do porasta posjećenosti. To je evolucija koju danas muzeji pokušavaju provesti, vjerujući snažno u ideju da njihova prisutnost i aktivnosti mogu utjecati na konstruktivnu preobrazbu društva.

Nadahnut ovom idejom, ICOM je objavio temu obilježavanja naslovljenu Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena.

Za Međunarodni dan muzeja u 2013. očekuje se povećanje broja muzeja uključenih u manifestaciju u kojoj je prošle godine sudjelovalo 32.000 muzeja iz 129 zemalja (iz Hrvatske je bilo uključeno 110 muzeja s preko 300 događanja ). Njegovom obilježavanju ove će se godine pridružiti institucije koje će sudjelovati i u manifestaciji Europska noć muzeja (zakazane za subotu, 18. svibnja 2013., koju uz Vijeće Europe sponzorira i ICOM. Osim njih, uključit će se i institucije koje podržavaju UNESCO Memory of the World Programme, kako bi i na taj način obilježile svoju dvadesetu godišnjicu. Ovogodišnja tema Međunarodnoga dana muzeja ujedno je i moto Generalne konferencije ICOM-a, koja će se održati od 10. – 17. kolovoza u Rio de Janeiru, a na kojoj će se se kroz diskusiju, panele i prezentacije sudionika nastaviti istraživati zajednička vizija budućnosti muzeja.


You might also like

Miklavž

Slovenski šolski muzej v letu 2019

Summer at the Museum

III. Kongres slovenskih muzealcev

Mednarodni dan muzejev