Međunarodni dan muzeja u 2013.

U subotu, 18. svibnja, obilježava se Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnji moto glasi 'Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena'.

Nigdje nije toliko očito kao na primjeru muzeja, da memorija baštine o kojoj oni skrbe, doprinosi boljem razumijevanju sadašnjosti te oblikovanju budućnosti. Upravo je ova činjenica izabrana za moto obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u 2013.  Generalni predsjednik ICOM-a Julien Anfruns popratio je ovogodišnji moto riječima: Pomiriti tradicionalnu 'misiju' (o)čuvanja s njegovanjem kreativnosti nužno je potrebno za obnavljanje /revitalizaciju, a ono dovodi do porasta posjećenosti. To je evolucija koju danas muzeji pokušavaju provesti, vjerujući snažno u ideju da njihova prisutnost i aktivnosti mogu utjecati na konstruktivnu preobrazbu društva.

Nadahnut ovom idejom, ICOM je objavio temu obilježavanja naslovljenu Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena.

Za Međunarodni dan muzeja u 2013. očekuje se povećanje broja muzeja uključenih u manifestaciju u kojoj je prošle godine sudjelovalo 32.000 muzeja iz 129 zemalja (iz Hrvatske je bilo uključeno 110 muzeja s preko 300 događanja ). Njegovom obilježavanju ove će se godine pridružiti institucije koje će sudjelovati i u manifestaciji Europska noć muzeja (zakazane za subotu, 18. svibnja 2013., koju uz Vijeće Europe sponzorira i ICOM. Osim njih, uključit će se i institucije koje podržavaju UNESCO Memory of the World Programme, kako bi i na taj način obilježile svoju dvadesetu godišnjicu. Ovogodišnja tema Međunarodnoga dana muzeja ujedno je i moto Generalne konferencije ICOM-a, koja će se održati od 10. – 17. kolovoza u Rio de Janeiru, a na kojoj će se se kroz diskusiju, panele i prezentacije sudionika nastaviti istraživati zajednička vizija budućnosti muzeja.


You might also like

Robert Paul and the race to invent cinema

Memories with Jerneja

Delovni čas Trafike med prazniki

Delovni čas Fotografskega muzeja med prazniki

Delovni čas muzeja med prazniki

Muzej, to sem jaz!

Razstavljanje v fotografskem muzeju v 2020