Digitalizirani viri za zgodovino šolstva (2016)

Prispevek predstavlja konec leta 2016 dostopne digitalizirane vire za zgodovino šolstva, povezane z dejavnostjo in gradivom Slovenskega šolskega muzeja, ki jih najdemo na spletni strani muzeja, na spletnem portalu Inštituta za novejšo zgodovino Sistory.si in na spletnem portalu Narodne in univerzitetne knjižnice dLIB.

Tako najprej opozarjamo na portal Sistory, kjer najdemo učbenike za pouk zgodovine http://www.sistory.si/11686/menu813, obsežno zbirko šolskih listov s podatki o slovenskih krajih in šolah predvsem iz 30. let 20. stoletja (arhivska zbirka, Slovenski šolski muzej) http://old.sistory.si/publikacije/?menu=647, in na priročnike za šolstvo kot so šematizmi, učiteljski koledarčki ipd. (na portalu Sistory iščemo pod Viri - tiskani viri - priročniki - priročniki za šolstvo) http://www.sistory.si/11686/menu100?start=0.


Sledita že pred leti  inovativno zastavljen "Sprehod po poti kulturne dediščine šolstva v Ljubljani", ki je bil v letih 2003-2005 realiziran s sredstvi Mestne občine Ljubljana http://www.ssolski-muzej.si/sprehod/ in šolski in mladinski tisk. S šolsko in mladinsko periodiko se v Slovenskem šolskem muzeju precej ukvarjamo, saj številne revije hranimo v knjižnici muzeja. Leta 1999 smo  o tem pripravili razstavo (Kaj bereta slovenski učitelj in učenec), tu pa je predstavljeno časopisje kot je dostopno na spletnem portalu dLIB. http://www.dlib.si/   

 

Pregled je kot spodbudo za raziskovanje šolske preteklosti pripravil dr. Branko Šuštar.


You might also like

Miklavž

Slovenski šolski muzej v letu 2019

Summer at the Museum

III. Kongres slovenskih muzealcev